ISRAEL / Benjamin Netanyahu se pregătește să revină la guvernare

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL Principal

După publicarea Exit-Poll-urilor alegerilor din Israel, desfășurate ieri, fostul premier al Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că tabăra sa de dreapta se află în pragul unei mari victorii electorale.

Conform datelor sondajelor la ieșirea de la vot, blocul său ar putea obține o majoritate parlamentară fragilă, notează presa israeliană.

„Am câștigat un vot uriaș de încredere din partea poporului lui Israel”, le-a spus un zâmbitor Netanyahu susținătorilor din fața sediului de campanie al partidului său Likud. „Suntem în pragul unei victorii foarte mari”, a spus el.

„Bibi – Regele Israelului”

Cu vocea răgușită, după săptămâni de campanie în toată țara, Netanyahu a promis că va forma un „guvern național stabil”, în timp ce mulțimea l-a întrerupt cântând „Bibi, regele Israelului”.

Televiziunea israeliană a prezis că blocul său de patru partide va putea obține 62 din cele 120 de locuri ale Knesset (Parlament), conform datelor parțiale.

La mai puțin de 18 luni din funcție, Netanyahu a spus că va aștepta numărarea efectivă a voturilor, rezultatele finale fiind publicate în zilele următoare.

Bibi a guvernat 12 ani consecutivi, fiind cel mai longeviv prim-ministru al Israelului. Domnia lui s-a încheiat în iunie 2021, când centristul Yair Lapid a reușit să formeze un guvern de coaliție labil, format din liberali, de dreapta și partide arabe.

Dar fragila alianță s-a destrămat după un an de guvernare.

Cum a reușit Nethanyahu să compună o majoritate

„Oamenii vor un alt mod de viață. Vor securitate”, a spus Netanyahu în mesajul său, completând „…vor putere, nu slăbiciune, vor înțelepciune diplomatică, dar cu fermitate”.

Cele cinci alegeri din Israel în mai puțin de patru ani au fost dominate de personalitatea lui Netanyahu, care de câțiva ani este târât prin instanțe sub acuzația de corupție.

Surpriza e că noul guvern se va forma împreună cu ultra-naționalistul religios din Cisiordania Itamar Ben-Gvir. Partidul său se pregătește să fie al treilea ca mărime din parlament.

citește și: Bășcălii în coaliție / Dan Motreanu l-a ironizat pe Marcel Ciolacu, după ce președintele PSD l-a făcut pe Rareș Bogdan “Nea Ion de la Raion”

Washington-ul e alarmat de posibila sa prezență la guvernare. El conduce grupul Kach, pe listele de supraveghere a teroriştilor israelieni şi americani. A militat pentru scoaterea arabilor din Israel.

Pentru formarea noului guvern, Nethanyahu se va baza și pe Bezalel Smotrich, liderul Partidului Uniunea Națională, unul sionist religios, scrie AlJazeera.

 

Cât costă un parc fotovoltaic? Cum să te încălzești cu energie solară?

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Corneliu Ștefan, liderul județean care a atras cele mai multe fonduri guvernamentale și europene
Liderul PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a reușit în doi ani să atragă cele mai mari ...