Lucian Heiuș: PNL susține în continuare cota unică
Directorul ANAF, liberalul Lucian Heiuș, susține că PNL nu va renunța la cota unică, așa cum vrea PSD, pentru că “s-ar pune astfel în pericol investițiile străine din România, atrase de predictibilitatea și facilitățile fiscale din țările vecine.”
Câtă vreme PNL se va afla la guvernare, nu va fi introdusă nicio taxă suplimentară calculată pe cifra de afaceri, după schema anunțată de către PSD, anunță liberalul șef al ANAF. “O nouă taxă ar fi o povară fiscală care va speria investitorii, iar interesul unui partid responsabil, așa cum este PNL, este atragerea investitorilor, nicidecum descurajarea acestora. De altfel, orice taxă aplicată companiilor duce la creșterea prețurilor produselor și serviciilor, care se adaugă tăierilor salariale și concedierilor pentru că firmele ar fi sufocate de poveri fiscale. Încercări similare în guvernările anterioare nu au făcut altceva decât să creeze panică în rândul oamenilor de afaceri, unii dintre ei renunțînd la investiții directe în România.
Liberalul Eugen Țapu-Nazare: Este o greșeală imensă să mărești taxele și impozitele
Predictibilitatea pe termen mediu și lung, un regim al taxelor și impozitelor atractiv pentru investitori, precum și investițile masive în economie, reprezintă singurele soluții sustenabile mai ales în această perioadă de criză. Este o greșeală imensă să mărești taxele și impozitele. Dacă nu se pot micșora, acestea trebuie înghețate, nicidecum mărite, pentru că efectele majorării se răsfrâng în mod negativ asupra economiei și afectează fiecare român”, spune Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei de antreprenoriat și turism, din Senatul României, potrivit știripesurse.ro.
Cota unică a fost introdusă în România de către Alianța DA PNL-PD, în anul 2004, în timpul guvernării Tăriceanu, când ministrul de finanțe era Ionuț Popescu.
De-a lungul timpului, și-a dovedit eficiența. Și alte state din regiune au preluat ideea.
Cota unică înseamnă același grad de impozitare, aplicat companiilor, indiferent de cifra de afaceri. Specialiștii din domeniu susțin că, în perioadele de criză, mărirea taxelor ar perturba climatul economic și financiar.