Pe ce motiv? / Cancelarul Nehammer susține aderarea Croației la Schengen, în dauna României și Bulgariei
Cu o zi înainte de discuțiile de la Zagreb, cu premierul croat Andrej Plenković și președintele Zoran Milanović despre transportul pe teritoriul Croației a gazului GPL, necesar Austriei, cancelarul Karl Nehammer a declarat că statul croat își protejează frontierele, nu ca România sau Bulgaria, pe unde au trecut 100.000 de migranți, conform publicației Kleine Zeitung.
„Nu simțim nicio presiune migraționistă din nordul Croației. Din moment ce Croația își protejează granițele într-o manieră exemplară, nu văd nicoo problemă aici. Țările vor fi votate individual (pentru acces în Spațiul Schengen – n.r.)”, a declarat Karl Nehammer, potrivit publicației Kleine Zeitung, care arată că veto-ul este îndreptat împotriva României și Bulgariei.
„Avem 100.000 de oameni care au trecut ilegal granița, dintre care 75.000 au traversat țări ca România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și va trebui să ne ocupăm de asta”, a mai spus cancelarul austriac.
Declarațiile sale vin la doar câteva zile după ce ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a amenințat că Austria va pune veto la extinderea spațiului Schengen al UE cu România, Bulgaria și Croația.
Președinția cehă dorește să ne introducă la pachet. Votul se dă în unanimitate pentru tot pachetul
Conform unei recomandări a Comisiei Europene, președinția cehă a Consiliului UE intenționează să includă în sistemul Schengen, la începutul anului 2023, țările UE Croația, Bulgaria și România. Doar că fără unanimitate în cadrul țărilor care au aderat anterior la Schengen, acest plan ar eșua.
Austria este o țară fără ieșire la mare. Cancelarul Nehammer merge în Croația pentru a vizita terminalul GNL de pe insula Krk, unde are loc un summit energetic cu participarea și a primului ministru bavarez Markus Söder. Potrivit relatărilor din presă, capacitățile de gaz natural lichefiat, tranzitate prin port, sunt deja arvunite până în 2027, Nehemmaer fiind interesat de o cantitate mai mare de gaz lichefiat. dar pe termen mediu strategia este de a diversifica și mai mult sursele de aprovizionare, până la urmă capacitatea terminalului urmând să fie dublată.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat cu cât se vor mări pensiilor