Emmanuel Macron dă cu flit socialiștilor radicali și proclamă “statul sunt eu”

Marius Ghilezan Uncategorized ACTUALITATE OPINIE POLITIC Principal

Printr-o scrisoare publică, Emmanuel Macron, președintele Franței, s-a adresat aseară pentru prima oară alegătorilor din Hexagon, după publicarea rezultatelor, spunând – spre consternarea liderilor Frontului Popular, condus de Luc Melanchon – că nimeni n-a câștigat alegerile anticipate de duminică.

Liderul de la Élysée a cerut un răgaz de timp pentru a construi o „adunare largă” a ceea ce el a numit „forțe republicane” capabile să formeze o coaliție, un guvern.

Mai sunt 16 zile până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris. Nu era clar cine va conduce Franța, pe timpul acestor manifestări sportive de anvergură. I-a cerut premierului Gabriel Attal, a cărui demisie a respins-o, să continue în calitate de interimar.

The New York Times susține că scrisoarea a reușit să enerveze Noul Front Popular, o alianță de stânga, care a ajuns pe primul loc cu aproximativ 180 de locuri în Adunarea Națională. Aceasta a obținut cu mult sub cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută. Liderul socialist radical, Luc Melanchon, a revendicat postul de premier.

Trei blocuri și un mare haos

Alegerile au dus la formarea a trei blocuri în Adunarea Națională, unul de stânga, centrul lui Macron și Reuniunea Națională a lui Marine Le Pen — fără o cale evidentă către colaborare. Macron se află la Washington pentru summitul NATO. Prin mesajul transmis către alegători, se subînțelege că nu dă nicio șansă socialiștilor radicali de a forma guvernul, trăgându-le țeapă, în limbajul românesc.

“Dl Macron pare că se îndreaptă către o ciocnire potențial explozivă cu stânga, în special cu partidul lui Jean-Luc Mélenchon: „La France Insoumise (Franța nesupusă).”  Președintele a declarat clar că nu consideră acest partid ca făcând parte din „forțelor republicane” ale Franței, nici Reuniunea Națională a lui Le Pen,” scrie NYT.

Cine sunt republicanii agreați de către Emmanuel Macron? Păi, în primul rând partidul său “Împreună” și foștii RPR, partid de tradiție a dreptei franceze, doar că cele două formațiuni nu adună decât un sfert din Adunarea Națională.

Constituția franceză îi dă dreptul președintelui să nesocotească aritmetica parlamentară, putând numi premier pe cine vrea el.

De ce a trebuit ca Macron să dizolve Parlamentul? Cum de ce? Să prăbușească Perfidul Albion

Majoritatea analiștilor își dau cu părerea de ce a trebuit ca Macron să dizolve Parlamentul după alegerile europarlamentare. Mai întâi ca să transmită un mesaj englezilor conservatori, care a făcut același lucru, dar s-au înecat în Tamisa, și în al doilea rând a creat un haos controlabil de către el și serviciile secrete, în perspectiva alegerilor din 2027 la președinție.

Puternic susținut de Deep State-ul francez, Emmanuel Macron ia modelul lui Ludovic al XIV-lea, proclamând “statul sunt eu.”

În plus, macroniștii îl pregătesc pentru cea mai înaltă funcție în stat pe fostul premier Edouard Philippe, actualul primar al Le Havre. Faptul că anticorupția îl anchetează pentru deturnare de fonduri publice, favoritism şi hărţuire morală în exercitarea actualei sale funcţii de primar nu reprezintă un impediment, ci ba mai mult o lesă prin care hegemonii îi pot trasa linia melodică a partiturii politice pe care va trebui să o interpreteze în viitor.

ANI cere anularea mandatului lui Dominic Fritz

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
George Simion: De ce se bucură jurnaliștii români că extrema stângă a câștigat alegerile în Franța?
Plecând de la lectura unui comentariu publicat pe Hotnews.ro, potrivit căruia extrema stângă franceză e ...