Grecia va avea cale ferată de mare viteză Atena-Salonic. România vrea București-Cluj-Napoca

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Companiei feroviare grecești TrainOSE pare că îi merge bine după ce a fost cumpărată de firma de stat italiană Ferrovie dello Stato Italiane. A anunțat introducerea unui tren de mare viteză între cele mai importante orașe ale țării, Atena și Salonic. Astfel, timpul de călătorie pe calea ferată va fi redus la trei ore și 20 de minute, față de peste 5 orei cât este în prezent, scrie portalul RailwayPro.

Acest lucru va fi posibil prin introducerea unei noi garnituri de mare viteză, numită ETR 485 Frecciaargento (Săgeata Argintie), din familia Pendolino, fabricată în Italia și care din 2012 merge și pe căile ferate italiene. Trenul poate atinge o viteză maximă de 250 de kilometri pe oră. În plus, poate înclina în curbe ca să nu piardă din viteză, ceea ce îi permite să utilizeze mai efficient liniile deja existente, gândite pentru trenuri normale.

Noile garnituri grecești de mare viteză vor fi prezentate oficial în septembrie, dare le sunt deja în teste. Trenurile vor începe să opereze pe ruta Atena-Salonic în 2019, atunci când ultima porțiune a căii ferate dintre cele două orașe va fi electrificată.

România plănuiește propria cale ferată de mare viteză

Guvernul a adoptat în ultima ședință de guvern o hotărâre prin care se aprobă 16 obiective de investiții strategice care urmează să fie pregătite și atribuite în parteneriat public-privat, de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Printre acestea se numără și realizarea liniei ferate de mare viteză București- Craiova – Timișoara – Cluj-Napoca, în lungime de aproximativ 1.275 km. Aceasa va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală și principalele orașe de pe traseu și va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timișoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timișoara – Belgrad și Cluj – Budapesta.

Se stimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene și rutiere către transportul feroviar, atragerea turiștilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau care se vor dezvolta pe traseu, dar și a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate.

Nu este clar dacă va fi vorba de linii complet noi, sau dacă se vor utiliza trenuri capabile să utilizeze infrastructura există, cum vor grecii.

CFR a avut în vedere în 1998 să cumpere garnituri Pendolino italiene, dar afacerea a căzut până la urmă. Trenuri care se înclină sunt folosite în fostul bloc comunist pe căile ferate din Polonia, Cehia și Slovenia. De asemenea, alte țări au cumpărat Pendolino sunt Italia, Spania, Germania, Elveția, China și Statele Unite

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
George Maior, rechemat în centrala MAE să dea explicaţii despre afirmaţiile sale publice
Încă de acum două săptămâni, Newstandard.ro, citând un  diplomat de carieră, a afirmat într-un comentariu ...