Deveselu, pericol pentru Rusia? Ce spun experții

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Scutul antirachetă de la Deveselu trebuie distrus, deoarece încalcă tratatul INF. Acesta este mesajul transmis astăzit de către Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Șoigu, către Statele Unite. Din același motiv ar trebui distruse și dronele de atac, a susținut oficialul rus.

Această reacție a venit la o zi după ce Donald Trump a anunțat că SUA se retrag din tratatul forțelor nucleare intermediare. Documentul a fost semnat în 1987 de SUA și URSS și semnat din nou cu Rusia. Americanii au acuzat partea rusă că a lucrează de ani de zile la rachete care încalcă acest acord crucial pentru securitatea europeană.

Ce spun rușii și americanii

Ministerul rus al Apărării a spus că lansatoarele verticale Mk-41, care sunt instalate și la Deveselu, pot lansa și rachete de croazieră Tomahawk. Aceste arme au aceleași capabilități ca și rachetele cu rază medie și intermediară interzice de tratatul INF, sunt de părere oficialii ruși. Dronele de atac ar trebuie să dispară și ele din arsenalul SUA deoarece intră în categoria rachete de croazieră lansate de la sol, potrivit Moscovei. Eliminarea acestor sisteme de arme este necesară ca Statele Unite să se conformeze tratatului INF, a susținut ministerul condus de Serghei Șoigu. Aceste cerințe s-au regăsit în nota e protest înmânată atașatului militar al Ambasadei SUA din Rusia, convocat la Ministerul rus Apărării.

De partea cealaltă, SUA și restul statelor NATO au acuzat Rusia că a dezvoltat, întâi în secret, apoi la vedere, armament care încalcă tratatul INF. Este vorba de rachete precum Topol M, RK-55 Relief și RS-26 Rubezh, a căror rază de acțiune cade sub limita de 5500 de kilometri. Moscova le încadrează ca rachete intercontinentale, care sunt permise. Dar ele au fost testate și la distanțe de 2000 de kilometri. Moscova continuă să nege că noile sale rachete încalcă tratatul INF, dar ani de zile le-a negat existența, așa că oficialii de la Kremlin au puțină credibilitate în ochii Occidentului.

Reacția NATO și a României

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi seara, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea vineri o poziţie faţă de anunţul Rusiei, după ce se va consulta şi cu aliații. „Poveştile că s-ar putea să se pună pe rampa de la Deveselu rachete de croazieră care să aibă încărcătură nucleară e o găselniţă care nu are nicio bază reală. Nu e niciun argument că ar putea să creeze probleme Rusiei“, a declarat Teodor Meleşcanu.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus de la București că „Rusia a creat și desfășurat noi rachete cu rază intermediară de acțiune în ultimii ani. Este o încălcare clară a tratatului INF. Toți aliații NATO au fost de acord că este important ca Rusia să se conformeze și să o facă într-un mod transparent și verificabil. Iar dacă Rusia nu se conformează, atunci va trebui să ne pregătim de o lume fără tratatul INF și cu un număr și mai mare de rachete rusești care încalcă tratatul. Aceste rachete sunt greu de depistat și mobile. Pot avea focoase nucleare. Pot ajunge în orașe europene.

Extinderea tratatului INF, miza americană

Donald Trump a dat de înțeles că adevărata miză a retragerii din INF nu este o nouă cursă a înarmărilor, ci constrângerea altor țări să respecte restricțiile pe care și le-au impus SUA și Rusia. Mai precis, este vorba de China, care a putut produce fără limite rachete foarte periculoase. Dacă părțile vizate nu vor să vină la masa tratativelor, președintele american a spus că Statele Unite își vor arăta adevărata forță.

„Noi am respectat tratatul la literă, dar Rusia l-a încălcat în repetate rânduri. Fac asta de câțiva ani. De aceea am anunțat că Statele Unite se retrag oficial din tratatul INF. Chiar nu aveam o altă variantă. Poate vom putea să negocia un alt acord, la care să se alăture China și alții. Sau poate nu. În acest caz, vom cheltui mai mult și vom inova mai mult decât ceilalți” a transmis Donald Trump în discursul despre Starea Națiunii.

Tratatul INF, sau tratatul forțelor nucleare intermediare, a fost documentul care a retras armele nucleare din Europa. Acordul din 1987 dintre Statele Unite și URSS prevede că cele două țări renunță la toate rachetele convenționale și nucleare cu rază de acțiune între 500 și 5500 de kilometri (mai puțin cele lansate de pe mare).

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
De ce e disperată Rusia lui Putin?
Scutul defensiv, o mare ofensă Dar de ce un sistem defensiv a provocat așa mare ...