Acum 100 de ani, Regina Maria pleca la Paris că să ne aducă Ardealul
La 5 martie 1919 începea cea mai importantă călătorie din istoria României. În această zi, trenul regal pleca din București având la bord „arma secretă” a României: Regina Maria. Suverana mergea la Paris ca să ajute delegația română care negocia granițele postbelice. Premierul Ionel Brătianu și oamenii lui erau copleșiți și atacați din toate direcțiile. Unirea de la 1918 risca să rămână doar pe hârtie, un vis neîmplinit. Aliații vestici criticau România pentru pacea separată cu Germania. Lobby-ul unguresc era uriaș și puternic.
“În timp ce-mi struneam nervii ca să pot face față valului de necazuri ce nu se mai terminau, Brătianu, împreună cu Mișu și generalul Coandă plecaseră la Paris pentru Conferința de Pace iar veștile parvenite indicau faptul că premierul nostru nu avea o viață tocmai ușoară acolo. Aliații noștri înclinau să ne lase baltă. Fiind obligați să negocieze cu inamicul, datorită atitudinii Rusiei revoluționare, mai-marii lumii erau pe cale de a face un târg dur, ignorând cererile noastre și lasându-ne pe dinafară. Asculatm zvonurile cu pumnii strânși și inima palpitând. Știind ce indurase țara și cu cât curaj ne îndurasem soarta, eram copleșită de indignare și aveam discuții îndelungate cu prietenii credincioși care mai erau încă în țară, ca generalii Berthelot și Greenly. Cu fiecare ocazie când apăram drepturile noastre, discursul meu era extrem de pătimaș, obrajii mi se aprindeau iar ochii-mi sticleau țăioși, aproape sălbatici – copiii obișnuiau să numească privirea asta “ochii de lup ai mamei”. Eram conștientă de impactul vorbelor mele, astfel că nu-mi cruțam cuvintele și știam cum să aprind flacara în privirile celor ce ma ascultau, cum să-i incit. – memoriile Reginei Maria
Regina Maria, arma secretă a României
Ca o ultimă soluție, Brătianu a făcut apel la Regina Maria, care avea legături în capitalele europene la care niciun politician nu putea visa.
„Apoi, într-o bună zi, pe neașteptate regele m-a întrebat dacă aș fi de acord să plec în străinătate pentru a pleda acolo cauza noastră. M-am întrebat dacă voi avea destul curaj ca să iau asupra mea aceasta răspundere. Brătianu era cel care venise cu ideea. Ardoarea entuziasmului meu era binecunoscută alor mei și apoi nimic nu este mai elcovent decât o femeie răscolită. Aș fi de acord? ‘Eu? Să merg la Paris și la Londra? Eu să susțin cauza noastră? Neoficial, bineînțeles dar, totodată, considerată de ai mei ca fiind cea mai potrivită de a face acest lucru pentru România’. Un fior de mândrie mi-a străbatut toata ființa. ‘Eu? Desigur; eu eram cea chemată – da, cred ca mă simteam capabilă să-mi susțin pledoaria chiar și în fața celor ’trei mari’!’ Da, voi merge, am spus – o să fac tot ce pot. Era o misiune pe care o puteam îndeplini, mă simțeam capabilă s-o fac, nu eram nici nervoasă și nici speriată. Îmi făcea chiar plăcere.” – memoriile Reginei Maria
Cum a îmblânzit Regina Maria “Tigrul” Franţei?
Călătoria Reginei Maria la Paris nu a fost una secretă, din contră. Suverana a invitat la bordul trenului jurnaliști, care au scris despre acest drum. Oficial, vizita era una privată, dar venea într-un moment extrem de crucial. Ajunsă la Paris, Regina Maria a fost primită cu toate onorurile de către oficialii francezi.