UE vrea să facă troc cu Iran-ul pe la spatele SUA
După ce au denunțat acordul nuclear cu Iran, Statele Unite au anunțat clar că oricine va mai face afaceri cu regimul de la Teheran va fi sancționat de Washington. UE a anunțat că va proteja firmele europene de aceste penalități, dar nimeni nu a crezut asta. Total, Daimler, Siemens, Airbus și mai nou Volvo au anunțat că își închid afacerile deschide în Iran după 2015, ca să nu piardă piața americană.
Doar că restul semnatarilor acordului nuclear din 2015, adică UE, Marea Britanie, Germania, Franța, China, Rusia și Iran au anunțat în limita regulamentului Adunării Generale a ONU o metodă prin care afacerile ar putea continuă, fără teama de sancțiuni americane.
UE se întoarce la troc cu Iran. Mai precis, “petrol contra produse.” Fiecare produs european, fie că e vorba de camioane, avioane sau mașini-unelte, pe care vor să-le cumpere iranienii va avea un preț în barili de petrol. Teheranul va plăti exclusiv în hidrocarburi importurile din UE, fără tranzacții financiare care ar putea fi afectate de penalizări americane.
Schimburile nu s-ar face prin bănci, ci printr-un intermediar financiar multinațional, susținut de statele europene. Astfel tranzacțiile nu ar fi transparente pentru autoritățile americane și ar avea valorea în euro sau în lire sterline, nu în dolari.
Soluția nu este neapărt nouă. URSS a făcut asta ani de zile, fie prin CAER, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, fie prin tratate bilaterale cu statele din sfera de influență a Moscovei. Uniunea Sovietică dădea petrol țărilor comuniste și importa de la ele produse de o valoare echivalentă.
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, care a și făcut anunțul noului mecanism UE-Iran, își dorește ca acest sistem să fie disponibil și altora, în viitor. În schimb, omologul ei de la Washington, secretarul de Stat Mike Pompeo, a spus că este deranjat și profund dezamăgit de propunerea venită de la Bruxelles, a scris The Guardian.
Donald Trump a denunțat acordul cu Iranul ca să-l renegocieze. Președintele american a spus mereu că “este cel mai prost tratat făcut vreodată,” deoarece nu limitează programul de rachete balistice americane și că impune doar limite temporare asupra capacității Teheranului de la produce bombe atomice. Doar că noul plan al Uniunii Europene subminează practic strategia americană de a forța iranienii să revină la negocieri prin presiuni economice.
Nu este clar ce firmele europene ar fi tentate să facă tranzacții cu Iranul prin acest nou mecanism, deoarece riscul unor sancțiuni americane este real, în condițiile în care penalități ar putea fi aplicate și bunurilor, nu doar banilor.
Cele mai grave sancțiuni americane asupra Iranului vor intra în vigoare la 5 noiembrie. Acestea au scopul de la bloca aproape complet exporturile iraniene de petrol, ceea ce ar putea distruge complet economia și așa slăbită a țării și duce chiar și la o eventuală schimbare de regim.