Ministrul polonez de Externe: Franța este omul bolnav al Europei

Valentin Borcea ACTUALITATE POLITIC Principal

Ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, crede că Franța are probleme interne serioase, care se răsfrâng asupra întregii Europe. În acest sens, șeful diplomației de la Varșovia a scos în evidență protestele “vestelor galbene”, care au zguduit statul francez până la temelie, dar și pericolul unor atentate teroriste. Până când nu își rezolvă propriile probleme, francezii nu ar trebui să dea lecții, este de părere oficialul polonez.

”Nu este Franța în măsură să dea lecții Poloniei”

“Franţa este omul bolnav al Europei, ea trage Europa în jos, în timp ce Polonia este un punct luminos. Atacul terorist demonstrează că ceva nu merge în Franţa, protestele din cursul ultimelor săptămâni, retragerea reformei statului de către preşedintele Macron – este trist. Dacă, în acelaşi timp, i se dau lecţii Poloniei, există ceva care chiar nu merge. Trebuie să-şi pună ordine în propria ţară” – a spus Jacek Czaputowicz, citat de Agerpres.

Franța își va mări deficitul

Ministrul polonez a mai comentat că vede în Franța amenințări la adresa statului de drept, chiar acuzația pentru care instituțiile europene au formulat-o la adresa Poloniei. Doar că oficialul nu s-a referit la justiție, ci la faptul că Franța a anunțat public că va încălca regulile europene privind deficitul bugetar. Măsurile populiste anunțate de Emmanuel Macron pentru pacificarea “vestelor galbene” vor duce deficitul la 3.4% din PIB, dincolo de pragul european de 3%, a anunțat șeful Adunării Naționale, camera inferioară a Parlamentului.

Poloniei i s-a declanșat procedura de infrigement

”Cred că există o ameninţare puternică pentru statul de drept în Franţa, în sensul respectării criteriilor privind deficitul finanţelor publice”–  a transmis șeful diplomației de la Varșovia.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infrigement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă. Proiectul inițial ar submina independența justiției, a considerat atunci executivul european.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Jose Mourinho a plecat de Manchester United după înfrângerea în fața Liverpool
După cel mai prost început de sezon din ultimii 28 de ani, care a culminat ...