UE a ţinut să convingă Europa că ROMÂNIA rămâne un model de depolitizare a justiţiei
Uniunea Europeană, prin aranamentele dintre liderii grupurilor parlamentare, desemnează procurorul european șef în urma unor proceduri STRICT POLITICE. Este un contrast violent față de România, unde politicul nu interferează în numirea procurorilor de rang înalt, deşi rezidenţa de la Bucureşti raportează altceva. Liderii UE condamnă “politizarea justiţiei” în România, aşa cum soacra, în timp ce freacă aragazul şi ţipă că nora a dat laptele în foc.
Cred că e clar de azi înainte că Bruxelles-ul nu mai e credibil la lumea cu ţiglele pe casă că Bucureştiul politizează justiţia în timp ce la ei şoarecii dansează în pălărie.
Cum ar fi dacă după modelul desemnării europene a procurorului șef, România ar negocia politic, ar dezbate în comisiile parlamentare și ar vota în Parlament procurorii de rang înalt – respectiv procurorul general, șeful DNA, șeful DIICOT? Iar majoritatea politică actuală şi-ar impune candidații? Sciatica lui Junker s-ar declanşa instant.
Ce ar mai VITIPURA comisia Greco, comisia de la Veneția, Comisia Europenă, PPE-ul, Iohannis și Opoziția care invocă Bruxelles-ul ca argument suprem?
Acesta să fie modelul corect care asigură într-o măsură mai mare libertatea justiției și independența magistraților ? Sau cel al României?
PROCURORUL ŞEF al UE e ales pe bază pe combinații de culise, lobby, manevre între forţe inamice, prin călcarea în picioare a propriilor reguli și principii.
Modelul românesc unde alegerea procurorilor șefi este ÎN AFARA POLITICULUI; candidații fiind propuși de ministrul Justiției, după o selecție strict profesională, bazată pe criterii definite clar în lege, primesc aviz de la CSM și abia apoi sunt numiți de președintele țării.
Răspunsul este evident pentru orice om de bun simț. Cu toate acestea România este continuu atacată și denigrată pe tema Justiției. O ipocrizie!