Iohannis nu îndeplinește criteriile pe care le cere altora!
Klaus Iohannis a respins astăzi, formal, nominalizarea lui Titus Corlățean, pentru postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice. Locatarul de la Cotroceni a susținut că fostul ministrul de Externe nu este capabil de gestionarea unui asemenea portofoliu pentru că, în timpul mandatului său în fruntea MAE, a gestionat prost votul din Diaspora din 2014.
Următoarea propunere, a spus Klaus Iohannis, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea.
În alte cuvinte, Klaus Iohannis cere ca un ministru să îndeplinească o serie de criterii pe care el singur nu se îndeplinește în calitate de președinte.
- „pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie” – cariera de profesor de fizică, inspector școlar și primar de oraș mic de provincie te pregătesc pentru cea mai importantă funcție în stat? Categoric nu.
- „reputația neștirbită și moralitatea” – cere fostul premier de la Grivco, propus de cei cărora le arată acum plăcuța suedeză. Plus faptul că avea un dosar de incompatibilitate deschis de ANI atunci când a fost ales președinte. Ca să nu mai vorbim nici de modul curios în care a obținut unele dintre case (din meditații, ghinion!)
Potrivit decizie CCR nr. 875 din 2018 :
Cu privire la refuzul Președintelui de numire în funcția de membru al Guvernului, la propunerea prim-ministrului, Curtea reține că, potrivit Deciziei nr.356/2007 , Președintele are dreptul de a refuza, motivat, numirea propusă, ori de câte ori constată că nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, prevăzute de dispozițiile art.2 din Legea nr.90/2001, conform cărora ”Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1).”
Totodată, potrivit Deciziei nr.98/2008, Președintele poate refuza, motivat, o singură data pe criterii ce țin de corespunderea persoanei în funcția propusă. Președintele României nu are dreptul la o proprie opțiune în cadrul mecanismului constituțional de numire existent; la rândul său, prim-ministrul nu poate reitera propunerea de numire în funcția de ministru, în sensul că nu poate indica aceeași persoană pentru aceeași funcție, la același minister.