Rezistență prin dans în Iran

Valentin Borcea ACTUALITATE INEDIT INTERNATIONAL

Arestarea unei tinere iranience de 18 ani, doar pentru că a postat pe Internet videoclipuri cu ea care dansa în propria casă pe melodii iraniene și occidentale pop, a declanșat o nouă revoltă online împotriva regimului teocratic de la Teheran.

Clipul fetei:

Sute de femei au postat pe Twitter sau pe Instagram filmări cu ele dansând în casă, fără văl pe cap, ca să-și arate susținerea pentru tânăra trimisă după gratii, după ce a fost acuzată că “promovează indecența” prin dans. Unele dintre postări au fost însoțite și de mesaje în favoarea lui Reza Pahlavi, Principele-Moșțenitor al Iranului, care a devenit liderul opoziției.

 

Regimul de la Teheran are reguli strice privind vestimentația femeilor iar Sharia, legea islamică, interzice dansul și cere pedepse aspre pentru dansatori.

Mai multe femei au fost arestate în ultimele săptămâni pentru că au dansat. De la începutul anului, Iranul se confruntă cu un val de revolte publice și de proteste față de actualul regim teocratic. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi ca să ceară schimbarea sistemului creat după revoluția islamică din 1979. Scandări în favoarea dinastiei imperiale Pahlavi și a actualului Principe-Moștenitor Reza au fost pe buzele tuturor. Regimul de la Teheran a înăbușit în forță demonstrațiile. O protestatară a fost chiar condamnată la 20 de ani de închisoare că a ieșit din casă cu capul descoperit.

Fiul ultimului Șah al Iranului, aflat în exil în Statele Unite de la abolirea monarhiei persane milenare, transmite mereu mesaje protestatarilor prin care îi îndeamnă să se răscoale împotriva ayatollahilor și să ceară libertate și democrație parlamentară.

Reza Pahlavi este un apropiat al președintelui american Donald Trump. Actualul lider la Casa Albă a rupt înțelegerea semnată de predecesorul său cu Iranul și a cerut direct reforme democratice la Teheran, inclusiv schimbarea regimului, pe care îl acuză că finanțează terorismul.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
China vrea să “cucerească” Europa Centrală și de Est
La câteva zile după ce China și Statele Unite au declanșat unul dintre cele mai ...