Nesocotind Tratatul de Bază al UE, un parlamentar maghiar doreşte să europenizeze problema Trianonului

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la Băile Tuşnad, la lucrările Universităţii de Vară, că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect problemei Trianon, despre care a spus că este o problemă europeană, pentru care trebuie găsită o soluţie comună, transimte Agerpres. Prezent la dezbatere, fostul premier al României şi fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat pentru AGERPRES, referindu-se la declaraţia lui Nemeth Zsolt, că Uniunea Europeană nu a fost construită pentru a răzbuna istoria, ci este un proiect care construieşte pacea, iar privirile blocate în trecut nu duc spre viitor.

Istoria e ireversibilă

La 4 iunie 1920, după încheierea Primului Război Mondial, s-a semnat Tratatul de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Primul Război Mondial a spulberat puternicul imperiu multinațional habsburgic, devenit din 1867 Imperiul Austro-Ungar. Cetățenii imperiului indiferent de etnia lor, puternic impregnați de doctrina germană cu privire la limbă și sânge, dar și impulsionați de tezele lui Wodroow Wilson ce viziau dreptul popoarelor la autodeterminare, au ales calea pe care urmau s-o ia părți ale fostului Imperiu. Mai exact majoritățile au ales să devină state independente, iar Trianonului nu face decât să consfințească alegerea.

Condamnarea Trianonului reprezintă o teză de jumătate de secol a revizionismului maghiar

În condiţiile Tratatului de Bază al UE, modificări de frontiere sunt imposibile.

Lucrările celei de-a 29-a ediţii a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad au început oficial miercuri, în prezenţa preşedintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt şi a lui Potápi Árpád János, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Politica Naţională, de pe lângă Cancelaria premierului Ungariei. La sfârşitul lucrărilor apare deobicei şi Viktor Orban, premierul Ungariei.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Un politician american a demisionat după ce a fost păcălit de „Borat”
Jason Spencer, membru al legislativului statului Georgia, a renunțat la funcție după ce a fost ...