Locurile eligibile pentru europarlamentare, monedă de schimb pentru Ludovic Orban în bătălia internă de partid
Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat pe 30 iulie că termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 este 1 septembrie. Totodată, liderul PNL a precizat faptul că, pe 4 august, Consiliul Național al partidului va valida criteriile, procedura și calendarul de alcătuire a listei pentru europarlamentare. Deși Ludovic Orban a negat că ar exista deja o listă scurtă cu lideri ai PNL care vor candida la alegerile europarlamentare, realitatea pare să fie alta. Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, pe această listă s-ar afla chiar Ludovic Orban, dar și nume grele precum Vasile Blaga și Crin Antonescu.
Orban, confruntat cu o revoltă internă în PNL
Este cunoscut faptul că leadershipul lui Ludovic Orban este contestat tot mai mult din interiorul partidului. Dacă excluderea lui Viorel Cataramă din partid a fost o misiune ușoară pentru Ludovic Orban, nu la fel de simplă este bătălia cu tabăra condusă de Cristian Bușoi, liderul PNL București. În spatele lui Bușoi s-au aliniat mai multe nume grele, inclusiv președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, iar principalul reproș adus lui Orban este că acesta duce partidul în jos. Decapitarea acestei tabere consistente din PNL, care cere convocarea unui nou Congres și schimbarea lui Ludovic Orban, este dificil de realizat. Ca atare, strategia aleasă de Ludovic Orban este de a-și apropia celelalte centre de putere din interiorul PNL și de a coagula o masă critică prin care să înăbușe rebeliunea internă.
Vasile Blaga, colacul de salvare pentru Ludovic Orban
Conștient de vulnerabilitatea în care se află Ludovic Orban și intuind oportunitatea politică, fostul co-președinte al PNL, Vasile Blaga, a revenit în prim-planul vieții de partid printr-o mișcare extrem de inteligentă. Astfel, acum două săptămâni, Vasile Blaga a convocat o ședință cu foști lideri PDL, în urma căreia a declarat cu subînțeles că sunt multe lucruri de corectat în PNL, iar aceste sugestii vor fi transmise către forurile de conducere ale partidului. Totodată, Vasile Blaga a ținut să precizeze că nu este interesat de funcția de președinte al PNL. “Eu nu mai doresc să fiu preşedinte al PNL niciodată. Cu tot ceea ce pot să ajut, cum am făcut-o şi până acuma, am ajutat”, a spus acesta. Practic, Vasile Blaga nu a făcut decât să-l strângă cu ușa pe Ludovic Orban într-un moment delicat pentru cel din urmă. Acest șantaj din partea lui Vasile Blaga, dar și invitația la negociere, au fost primite cu deschidere de actualul președinte al PNL. Astfel, în cadrul unei emisiuni TV, Ludovic Orban a declarat că Vasile Blaga și alți lideri ai PNL ar fi candidaturi potrivite pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.
Miza de a fi europarlamentar – venituri uriașe din salarii și diurne
Interesul ridicat al politicienilor, nu doar a celor din PNL, pentru un loc în Parlamentul European este justificat de veniturile pe care un astfel de post le poate aduce. Potrivit informațiilor vehiculate pe spațiul public, un europarlamentar câștigă în cei 4 ani de mandat peste 300 de mii de euro din salariu, indemnizații și forfetare. La această sumă se mai adaugă banii pentru deplasări și ședințe, care poate ridica venitul unui europarlamentar la aproape jumătate de milion de euro. De asemenea, aleșii europeni primesc sume consistente pentru a-și întreține birourile de la Bruxelles, plus aproape 20 de mii de euro pe lună pentru salarizarea consilierilor personali. Această facilitate le-a permis multor europarlamentari români să-și angajeze la aceste birouri rude sau cunoștințe apr