Regele Felipe al VI-lea, cea mai mare cotă de încredere din istoria modernă a monarhiei spaniole

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Regele Felipe al VI-lea a Spaniei a ajuns la o cotă de încredere de 75,3% după patru ani în fruntea țării, arată cel mai recent sondaj de opinie făcut pentru cotidianul ABC. Monarhul a reușit să întreacă și cel mai bun procentaj înregistrat vreodată de tatăl său, Regele Juan Carlos I. Totuși, cel mai apreciat membru al Familiei Regale Spaniole este Regina Sofia, mama actulului suveran, care are o cotă de încredere de 76,2%

Putem spune că Regele Felipe al VI-lea a schimbat destinul monarhiei spaniole deoarece în 2014, atunci când i-a urmat tatălui său, Coroana avea o cotă de popularitate de doar 37,2%, mai puțin de jumate decât în prezent.

Spaniolii au apreciat cel mai mult rolul suveranului în promovarea imaginii Spaniei în exterior, 67,5%, apoi în apărarea unității Spaniei (66,6%), modernizarea Coroanei (60,9%), apărarea stabilității instituționale (55,6%) și respectarea neutralității politice (52,7%). De asemenea, patru din zece spanioli cred că Regele este mai bun decât politicienii aleși. Doar doi din zece cred că e mai rău.

Când privim procentele defalcate pe partide, vedem că susținătorii formațiunilor mainstream sunt alături de monarhie, în timp ce stânga radicală și separatiștii sunt împotriva. 86,6% dintre votanții Partidului Popular, 71% dintre votanții Ciudadanos și 65% dintre votanții Partidului Socialist cred că monarhia contribuie decesiv la stabilitatea Spaniei. Doar 17% dintre susținătorii coaliției de extremă-stângă formată în jurul Podemos cred același lucru.

Liderii republicani din Europa și din SUA se pot uita cu invidie la aceste performanțe ale Regelui Felipe al VI-lea. Angela Merkel are o cotă de popularitate de 48% (in timp ce partidul ei a scăzut sub 30%), Emmanuel Macron – 42%,, Donald Trump – 42%, Viktor Orban – 40%, Alexis Tsipras – 22,5% . În România, doar un sfert din cetățeni mai au încredere în Klaus Iohannis.

Oficial, peste un milion de români trăiesc în Spania. Neoficial, numărul este mult mai mare.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
New Europe: Debarcarea Laurei Kövesi din fruntea “anticorupției”, șansă de aur…
“Lupta anti-corupție din România, de mult subiectul unor acuzații de abuz de putere, a ajuns ...