Grecia a ieșit de sub controlul creditorilor

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Grecia a terminat astăzi al treilea și ultimul program de asistență financiară internațională, menit să ajute țara să evite un colaps care risca să se răspândească în toată Europa. Asta înseamnă că, pentru prima oară în 8 ani, statul elen se poate împrumuta de pe piețele internaționale, asemeni altor țări.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a transmis că Grecia va fi tratată de acum încolo ca și orice alt stat din zona euro. Adică fără reforme impuse la Bruxelles, fără tăieri de pensii și salarii dictate de creditorii internaționali, fără rapoarte și evaluări constante care să verifice dacă guvernul grec a făcut toate schimbările cerute astfel încât să primească următoarea tranșă de bani ca să țină țara pe linia de plutire.

Cum arată Grecia două 8 ani de austeritate severă

“Reformele făcute de Grecia au pus bazele unei dezvoltări economice sănătoase” – a spus Pierre Moscovici după ce Grecia a încheiat ultimul program de asistență financiară, cel de trei ani oferit de zona euro prin ESM (Mecanismul European de Stabilitate). Doar că pentru statul elen, ultimii opt ani au fost unii de chin.

Economia greacă de acum este cu 25% mai mică decât cea din 2007, ultimul an de dinainte de criză. Doar alte patru țări au înregistrat o scădere mai mare: Yemen, Libia, Venezuela și Guineea Ecuatorială, a transmis BBC. Datoria externă este de 336 de miliarde de euro, adică 185% din PIB. Circa 289 de miliarde de euro au venit prin cele trei pachete ajutorare oferite de FMI, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană.

Și mai sugestiv, fiecare grec datorează acum 31.000 euro creditorilor internaționali publici și privați. De asemenea, salariile au scăzut, pensiile sunt înghețate și vârsta de pensionare s-a mărit. Spus altfel, salariatul mediu din Grecia va munci mai mult timp, pentru bani mai puțini iar la final se va alege cu o pensie scăzută, ce ar putea să nu-i ajungă să trăiască. Totul ca să repare decenii de iresponsabilitate din partea unor guverne succesive.

Cum va plăti Grecia datoria?

Grecia a scăpat de asistența financiară internațională, dar înseamnă că acum trebuie să se descurce singură cu un munte de datorii mai mare decât Olimpul. În prezent, creșterea economică este de 2% și va ajunge la 2,4% la anul. Datoria ar urma să ajungă la 151% din PIB până în 2023, când țara va fi din nou evaluată și ar putea primi niște tăieri de datorii.

Potrivit unui acord semnat în iunie, toate guvernele elene până în 2060, adică 42 de ani de acum încolo, trebuie să limiteze strict cheltuielile și trebuie să aibă un surplus bugetar de 2,2% din PIB înainte de plata dobânzilor. Puține țări au reușit acest lucru în ultimele decenii.

 

Cum a ajuns Grecia pe marginea prăpastiei

Grecia a aderat la zona euro în 2001, doi ani mai târziu decât restul. O perioadă lucrurile au mers bine: salariile și pensiile au crescut iar economia mergea bine. Dar totul era o minciună. Oficialii greci au recunoscut în 2010 că au măsluit datele statistice ani la rând ca să facă țara să pară mai sănătoasă decât era de fapt. Toate acestea, coroborate cu criza mondială, au împins Grecia la limita colapsului. În mai 2010, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI (cunoscute colectiv drept Troika) au oferit Atenei un pachet de creditare de 110 de miliarde de euro, menit să evite prăbușirea. Guvernul grec a fost nevoit să accepte. Executivele succesive de la Atena au semnat pentru alte două pachete similare, inclusiv cabinetul condus de la socialistul Alexis Tsipras. Nici referendumul din 2015, la care 61% dintre greci au spus OXI! (adică nu) unul noi program de ajutorare nu a contat. Ideea unui Grexit, adică posibilitatea ca Grecia să iasă unilateral din zona Euro, a împins troika să facă unele concesii, care să aplaneze tensiunile cu guvernul socialist Syriza.

Doar timpul va spune dacă toate suferințele prin care au trecut grecii în ultimul deceniu vor salva țara sau dacă Grecia va ajunge din nou în criză. În prezent, șomajul în rândul tinerilor greci este în jur de 30-40%. În 2060, când țara va termina de plătit datoriile, șomerii de azi ar trebui să-și ia prima pensie. Nimeni nu le poate spune dacă acest lucru se va întâmpla.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Ultrașii echipei Lazio Roma nu mai vor femei în tribune
Ultrașii echipei italiene SS Lazio, cunoscuți pentru radicalismul, antisemitismul și extremismul de dreapta pe care ...