În colţul din dreapta, “pugilistul” Lazăr e numărat la puncte
Prin redacţii se plimba de o săptămână protocolul de colaborare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie şi SRI, semnat în 2016, cu prevederea explicită: „În cazul în care una dintre Părţi intenţonează valorificarea informaţiilor, este obligatorie obţinerea acordului prealabil al Părţii care le-a pus la dispozitie.” Practic, SRI a condiţionat soluţiile procurorilor. Binomul ne-a prostit ca a denunţat protocolul din 2009, după ce îl încheiase pe cel din 2016, care îl rezilia pe primul.
Datele istoriei recente arată că prin Ordonanţa Prună, emisă pe timpul guvernului Cioloş, SRI dobândea puteri de anchete în dosare, lucru care nu era definit în legea de organizare a instituţiei.
Redacţiile s-au temut să dea publicităţii documentul misterios de teamă de a nu fi anchetate de Parchetul General.
Totul a explodat vineri după amiază când Darius Vâlcov, consilierul economic al Vioricăi Dăncilă, l-a postat pe pagina sa de facebook, în toată splendoarea articolelor care incriminează agenţii secreţi de interferenţe în actul de justiţie.
Poate simţind cum apasă musca pe căciulă, directorul SRI Eduard Hellvig, căzut şi el din funcţia de ministru al Dezvoltării, tot pe bază de Protocol,, a ieşit în seara respectivă, într-o conferinţă de presă, pentru a spune că nu mai există niciun document în vigoare menit să influenţeze actul de justiţie.
Inspecţia Judiciară a dat publicităţii în aceeaşi zi un document care demonstra că mai bine de jumătate dintre magistraţi au fost urmăriţi în dosarele de la DNA.DNA, care în epoca Kovesi, instrumenta dosare pe bază de protocol cu SRI, instituţie care furniza probe.
Practic, procurorul, magistratul care sălta peste 3000 de Euro lunar mergea la Tribunal servit.
Unul din doi judecători avea sabia lui Damocles deasupra capului, e limpede că soluţiile, deplin conspirate, erau fabricate în Pădurea din Băneasa.
Zecile de înregistrări demonstrau cum erau fabricate probele, doar din dorinţa de eliminare a unora care nu conveneau sistemului.
Sâmbătă dimineaţa, Tudorel Toader a anunţat că declanşează procedura de evaluare a activităţii procurorului general Augustin Lazăr, o acţiune similară celei prin care a trecut şi Laura Codruţa Kovesi.
Abandonat de Hellvig, „pugilistul” Lazăr nu mai are antrenor.
Urmează 30 de zile de aşteptări, de documentări, de justificări. Sumarul de dosar, altul decât sumarul de urină, l-a dat de gol pe Lazăr. A jucat „dopat” de servicii.
Regulamentele justiţiei, la fel ca cele din sport, nu permit trucuri sau acţiuni neregulamentare. Cine încalcă regulile plăteşte.
Opoziţia unită cu strada îşi făcea mari speranţe că Augustin Lazăr va declanşa procedura de urmărire penală asupra Jandarmeriei, instituţie de ordine publică a statului român, ceea ce ar fi reprezentat primul conflict major de natură constituţională.
Tot la finalul săptămânii, Klaus Iohannis a şocat audienţa când a vorbit despre alegeri libere şi voinţa electoratului, renunţând brusc la mesajele justiţiare folosite în ultima decadă.
Care ar fi soluţiile imediate:
- trecerea cât mai rapidă a legilor justiţiei prin Parlament
- introducerea cât de curând în dezbaterea publică a legilor siguranţei naţionale, nemodificate de peste douăzeci de ani
- eliberarea imediată a magistraţilor de constrângeri şi stimularea apetitului lor la scris
- retragerea acoperiţilor cât de urgent în Unităţi