SUA, de acord cu redesenarea granițelor în Balcani
Statele Unite ar fi de acord cu un schimb de teritorii între Serbia și provincia separatistă Kosovo, dacă asta ar duce la normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina. Mesajul a venit de la John Bolton, consilierul de securitate națională al lui Donald Trump, care a atins acest subiect în timpul unei conferințe la Kiev, a scris Europa Liberă.
“Politica Statelor Unite este că dacă cele două părți reușesc să se înțeleagă între ele și să ajungă la un acord, nu excludem ajustări teritoriale. Nu este de datoria noastră să ne dăm cu părerea. Noi nu le vom sta în drum, și nu cred că cineva din Europa va sta în cale dacă cele două părți vor ajunge la un acord satisfăcător” – a spus consilierul de la Casa Albă, fost ambasador al SUA la ONU.
Administrați Trump se poziţionează astfel, din nou, în opoziției cu Angela Merkel, care a spus clar că se opune oricăror modificări ale granițelor din Balcani. Statele occidentale au respins mereu modificările frontierelor, deoarece se tem să nu declanșeze un efect de domino care să ducă la reaprinderea spriritului războinic în zonă.
Nordul Kosovo să revină sârbesc, iar Preşevo, kosovar
În ultimele săptămâni, oficialii de la Belgrad și Priștina au vorbit deschis despre eventuale schimburi de teritorii, drept cheie pentru soluționarea conflictului care datează de când provincial Kosovo a declarat unilateral independența faţă de Serbia în 2008.
Cel mai mult s-a discutat despre trecerea nordului Kosovo în Serbia, deoarece este o zonă majoritar sârbească, la schimb cu valea Preșevo din sudul Serbiei, locuită majoritar de albanezi. Discuții în acest sens ar putea să aibă loc în septembrie, când va avea loc următoarea rundă de discuții Serbia-Kosovo, mediată de UE.
Monarhia care uneşte vs Republicile care dezbină
Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008. Oficialii de la Belgrad nu au recunoscut niciodată acest act și consideră și în prezent “Kosovo și Metohina” drept o provincie rebelă. România este printre puținele țări din UE care nu au recunoscut independența Kosovo. Serbia are interes în rezolvarea conflictului cu administrația de la Priștina, deoarece este o piedică mare în calea aderării la UE.
În tot acest context, premierul albanez Edi Rama a spus că Albania și Kosovo ar trebui să se unească sub un președinte comun, adică el. În schimb, Principele-Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei a afirmat că Albania și Kosovo nu se pot uni altfel decât sub o monarhie constituțională.