Ambasadorul SUA în Ungaria: O să judec corupția pe care o văd singur, nu ce se dă la TV

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL Principal

Diplomatul trimis de Donald Trump la Budapesta a vorbit despre corupție și statul de drept, principalele domenii pentru care Ungaria este criticată la Bruxelles, dar nu așa cum s-ar fi așteptat unii.

David Cornstein a spus că de două luni de când se află la post în capitala Ungariei, perioadă în care s-a întâlnit cu zeci de oameni de afaceri, lideri religioși și politicieni, nimeni nu s-a plâns nici de corupție, nici de încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale. În schimb, ambasadorul american a spus că a observat o forță de muncă bine instruită și calificată care ar avea nevoie de salarii mari mari ca să nu plece peste hotare.

“Una este ce spun oamenii, alta este starea democrației în realitate. Nici nu trebuie să vă spun că sunt un susținător dedicate al democrației, ceea ce înseamnă libertate și libertățile importante oamenilor – libertatea religiei, libertatea de exprimare și libertatea presei. Țara noastră a purtat războaie pentru apărarea acestor drepturi. Dar cu privire la situația de aici, pot să judec doar ce văd singur, nu ce se spune la TV sau în ziare. Dacă aș vedea că libertatea unei persoane sau instituții ar fi în pericol, aș fi primul ca i-aș lua apărarea” a afirmat David Cornstein.

Ambasadorul SUA de la Budapesta e deranjat că România impune o taxă de 15% la exportul de energie şi defavorizează Ungaria

Românii se consideră singuri ca aparţinând unei ţări extrem de corupte

România este adesea băgată în aceeași oală cu Ungaria și Polonia, drept state corupte care încalcă domnia legii și libertățile fundamentale, în special de oficialii de la Bruxelles. Dar președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a atras atenția diplomaților români că această temă este un întreținută artificial.

De cincisprezece ani, s-a creat pentru România un brand de ţară adoptat fără rezerve sau examinare critică de o parte a societăţii civile şi de presă. Acest brand este: România este o ţară coruptă. Clasa politică este coruptă. Acest brand de ţară, la care au lucrat cu sîrg politicieni, jurnalişti şi activişti civici a fost imediat adoptat de majoritatea cancelariilor occidentale. Şefi de stat, parlamentari europeni, şefi de partide, jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor au explicat lumii cu insistenţă că ţara este coruptă şi că politicienii ei, cei de la putere în special, nu sunt decât nişte penali. Dacă privim în faţă această realitate, nu avem cum să nu constatăm că violenţa limbajului, violenţa limbii materne folosită pentru a proiecta în exterior o imagine deformată despre viaţa publică românească și care poate produce efecte mai devastatoare pentru o ţară decât invazia unei armate străine.” a transmis șeful ALDE la Reuniunea Anuală a Diplomației Românești din 27 august 2018.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Liderul separatiștilor pro-ruşi din Ucraina, ucis într-o cafenea
Alexander Zaharcenko, liderul rebelilor pro-ruși din Donețk și unul dintre arhitecții insurgenței din Donbas, a ...