Dodon amenință România: Aveți grijă, și voi aveți probleme teritoriale!

Valentin Borcea POLITIC Principal

Igor Dodon a declarat că românii care vin în Republica Moldova și pledează pentru unire ar trebui expulzați din țară. În plus, deputații români care fac același lucru ar merita să fie declarați persona non-grata, este de părere președintele pro-rus de la Chișinău. Liderul moldovean a făcut aceste comentarii în contextul expulzării a șapte profesori turci, considerați dușmani ai lui Recep Erdogan.

„Aici am o întrebare logică. De ce serviciile secrete nu procedează la fel (ca și în cazul celor 7 profesori turci  n.r.) cu cetățenii români care vin la Chișinău, blochează drumurile și vorbesc de lichidarea statalității? Au sfidat statalitatea, au sfidat poliția, au blocat trasee. Chiar dacă e vorba de deputați ai altor state, de declarat persona non grata și gata. Dacă avem o asemenea abordare, atunci să fie egală pentru toți”, a menționat președintele.

Președintele are rol decorativ

Totodată, Igor Dodon se opune întroducerii în Constituția României dezideratul reunirii țării, așa cum vrea un proiect inițiat de mai multe organizații unioniste de ambele maluri ale Prutului. Liderul pro-rus nu doar că respinge o asemenea variantă, ci chiar amenință autoritățile de la București.

„Este și un risc pentru România, care are problemele sale teritoriale. Trebuie să punem punct acestui subiect. Suntem prieteni, dar fără Unire sau variante din acestea. Altfel, situația se va degrada și eu nu vreau ca statul român să devină dușman al moldovenilor” –  a afirmat Igor Dodon, citat de ziarulnational.md.

Dodon, sluga lui Putin

Conform legislației moldovenești în vigoare, președintele are foarte puține atribuții și puteri, având în vedere că Republica Moldova este un stat parlamentar prin construcție. Adevăratele pârghii sunt la președintele Parlamentului, Adrian Candu și la premierul Pavel Filip, ambii oponenți ai lui Igor Dodon. Curtea Constituțională l-a suspendat temporar de mai multe ori din funcție pe Igor Dodon, deoarece nu a vrut să ratifice unele legi adoptate de legislativ.

Igor Dodon a spus mereu că vrea ca Repuplica Moldova să devină un stat prezidențial, mentorul său fiind Vladimir Putin. Rusia este de departe principala destinație a călătoriilor externe ale președintelui moldovean. Totuși, oamenii de la Kremlin au vorbit adesea despre faptul că Vladimir Putin îl disprețuiește pe Igor Dodon, deoarece are un comportament mult prea slugarnic și servil.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Șefii Jandarmeriei și un comisar, urmăriți penal în dosarul 10 august 2018
După anunțul șoc că Adina Florea, propusă pentru funcția de procuror-șef al DNA de către ...