Crimă de les cancelărie/Angela Merkel, numită “rață bleagă” de un coleg de partid

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget și membru al partidului condus de Angela Merkel, a spus despre șefa guvernului de la Berlin că este o “rață bleagă,” “lame duck” în engleză. În limbajul politic, această frază se aplică unui lider care se află încă în funcție, dar a cărui influență este mult diminuată și care va pierde în curând putere.

Comentariul a fost făcut după ce Angela Merkel a fost înfrântă de proprii colegi de partid, care nu l-au votat pe favoritul ei în fruntea grupului parlamentar al CDU din Bundestag. Într-un interviu pentru Politico, Gunther Oettinger a spus că înfrângerea este normală, deoarece influența cancelarului este în scădere.

Merkel îşi va încheia mandatul

Totuși, comisarul european crede că Angela Merkel va fi realeasă pentru un nou mandat de doi în fruntea CDU, în cadrul alegerilor din decembrie, deoarece nu va avea niciun contracandidat. De asemenea, Gunther Oettinger se așteaptă că șefa guvernului își va duce mandatul de cancelar până la capăt, adică până la următoarele alegeri parlamentare din 2021.

Şeful securităţii germane nu rămâne fără „colegi”

Totuși, predicția din urmă pare cea mai hazardată. guvernul Merkel IV, format cu mari eforturi după alegerile de anul trecut, pare că merge din criză în criză. Înainte de vot, a fost problema cu șeful SRI-ului german, destituit din funcție după ce a contrazis-o public pe Angela Merkel. În apărarea lui Hans-Georg Maasen a sărit liderul CSU, partidul-soră din Bavaria al CDU, ministrul de Interne Horst Seehofer, care a vrut să-l pună pe spionul șef secretar de Stat la ministerul de Interne, pe un salariu mai mare. Doar că social-democrații s-au opus cu tărie și, până la urmă, fostul șef BfV va fi numit consilier special al Ministrului de Interne pe relația cu Europa.

Înainte de asta a fost conflictul dintre Angela Merkel și Horst Seehofer pe tema imigranților, după ce liderul bavarez a anunțat că întărește granița țării. Situația s-a detensionat doar după ce șefa executivului a cedat.

AfD, partidul naţionalist, creşte

Experții germani cred că actuala coaliție mai există deoarece partidele care o formează ar pierde procente importante în caz de alegeri anticipate. Ultimele sondaje de opinie arată o scădere constantă pentru CDU/CSU și SPD, în paralel cu o apreciere a AfD, partidul naționalist de dreapta, în opiniile alegătorilor, a notat NEWSTANDARD.RO

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Dacian Cioloș, fondator al viitorului partid progresist european
Dacian Cioloș s-a băgat în noul proiect progresist european inițiat de partidul lui Emmanuel Macron ...