SUA, cea mai competitivă economie a lumii. România, pe locul 52 din 140

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

Statele Unite ale Americii au devenit, sub Donald Trump, cea mai competitivă economie a lumii, o arată noul raport anual în acest sens făcut de World Economic Forum, organizația care se ocupă și de reuniunea anuală de la Davos. Americanii, cu un scor de 85,6/100, i-au întrecut astfel pe elvețieni, care au fost pe primul loc în ultimii 9 ani. Țara cantoanelor a ajuns pe 4, iar pe doi și trei sunt Singapore, respectiv Germania.

SUA au urcat prin industriaile inovative

WEF a schimbat indicatorii raportului din acest an, față de anul trecut, pentru a pune mai mult accent pe inovație și tehnologii noi, ceea ce a propulsat Statele Unite pe primul loc. Au fost introduse capitole precum deschiderea afacerilor la idei revoluționare, nivelul abilităților digitale în rândul populației și cât de puține niveluri au ierarhiile companiilor (șefi mai puțini și mai apropiați de angajați = mai bine)

Germania, mai competitivă decât SUA

Schimbările au fost făcute ca să surprindă mai bine esența competivității viitoare unei națiuni, a scris a mai explicit World Economic Forum. Statele Unite, ca una dintre marile puteri ale inovației, au o poziție foarte bună în acest nou mediu competitiv. Economia americană este pe primul loc la trei dintre cei 12 piloni ai topului: dinamismul afacerilor, piața muncii și sistemul financiar, și este pe locul doi la competitivitate, după Germania, și la dimensiunea pieței, după China.

Trump a readus optimismul

WEF a concluzionat clar că revenirea SUA pe primul loc categoric nu poate fi atribuită reformelor precedentei administrații, deoarece bazele au fost puse cu mult timp înainte. Dar că actuala administrație are un merit important pentru generarea unui sentiment de optimism în rândul oamenilor de afaceri. Părerile acestora reprezintă 30% din datele analizate de WEF, așa că sunt semnificative.

Şi bulgarii sunt mai competitivi decât noi

România este pe locul 52 în topul World Economic Forum, cu un scor de 63,5. În fața noastră este Bulgaria, cu un scor de 63,6. Ungaria este pe 48, cu 64,3, Polonia s-a clasat pe 37, cu un scor de 68,2 iar Cehia este de 29, cu un scor de 71,2.

WEF ne dă scoruri mari la competivitate

România întrece în acest clasament Kuwait, Grecia, India, Turcia și chiar Brazilia. Cele mai bun scoruri absolute au fost înregistrate la stabilitate macroeconomică (89,2%) și sănătate (79,8%). Dar cea mai bună clasare este la ritmul de adoptare a tehnogiei IT&C, unde suntem pe locul 36 global. Dacă ne uităm și mai atent, observăm că suntem pe locul 17 în lume la numărul de abonamente de internet de mare viteză prin fibră optică la 100 de locuitori.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
De ce a crescut anul acesta încrederea românilor în UE față de anul trecut?
Încrederea românilor în Uniunea Europeană a crescut în octombrie 2018, față de octombrie 2017, arată ...