DEZVĂLUIRI TOADER / Ce căuta Rezoluţia de clasare a dosarului caselor din Sibiu în dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr?

Mihai Popescu POLITIC Principal

Tudorel Toader a deschis procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. „20 de blestemăţii” sunt puse în cârca acestuia. Multe dintre acuzaţii pot fi incriminări la adresa celuia care prefera să numească în spaţiu public pe cei din dosarele de urmărire penală “nişte inculpaţi.” Cel puţin una pare ciudată. Cea legată de candidatura lui Augustin Lazăr la funcţia de procuror general.

”Primul semn de întrebare se referă chiar la legalitatea numirii procurorului general în această înaltă demnitate,” a spus aseară ministrul justiţiei.

Filmul evenimentelor

17 februarie 2016: Ministerul Justiției (Raluca Prună, la acea dată) declanșa procedura de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. Criteriile și condițiile enunțate prevedeau condițiile legale și calificativul foarte bine la ultima evaluare.

15 martie 2016: se înregistrează la Ministerul Justiției candidatura dlui procuror Augustin Lazăr.

21 aprilie 2016: secția de procurori de la CSM avizează favorabil propunerea ministrului Justiției.

La o săptămână după, 28 aprilie, președintele semnează decretul de numire în funcția de procuror general.

Augustin Lazăr avea piese lipsă la dosar

“Constatăm că în dosarul de candidatură de la momentul respectiv nu s-a identificat niciun document care să dovedească îndeplinirea criteriului privind calificativul foarte bine la ultima evaluare, ceea ce înseamnă că lipsea o piesă din dosar în evaluare și desemnare. Avizul dat de Secția pentru procurori nu face referire la neîndeplinirea acestei cerințe, lipsa evaluării,” – a mai completat ministrul Toader.

Preşedintele Iohannis a semnat numirea procurorului general fără a avea la dosar evaluarea criteriilor de performanţă

“Am transmis, în 19 septembrie 2018, la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziție rapoartele de evaluare pe perioada 2014-2016 și 2011 -2013. Ni se răspunde că prezentul raport de evaluare a fost întocmit în 20 aprilie 2017 în trei exemplare, deci cu mult după momentul candidaturii, desemnării avizului și decretului de numire. Pe 28 aprilie 2016, spuneam că președintele a semnat numirea în condițiile în care nu exista în dosar evaluarea îndeplinirii criteriilor de performantă profesională. Din dosar, rezultă clar că ministrul Justiției la acea dată a făcut numirea în funcția de procuror general cu nerespectarea criteriilor legale” – a mai spus Tudorel Toader.

La data respectivă, președintele nu a verificat, deși avea obligația, regularitatea procedurii” a spus Tudorel Toader.

Clasarea în dosarul lui Iohannis, în documentele de pe masa de la Cotroceni

Ministrul a continuat: ”Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia, cu certitudine, de ce ministrul Justiției a transmis propunerea fără ca dosarul să fie complet și de ce președintele a semnat decretul fără să există această verificare a legalității numirii. Nu credem că are vreo legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosar, de candidatură a actualului procuror general, în care – și chiar nu înțeleg de ce am pus în dosar- apare o rezoluție de clasare emisă de procurorul Lazăr și referitoare la președintele României în funcție. Ca ministru, nu găsesc explicația. Am luat doar act de documentele identificate în dosarul înregistrat la ministerul Justiției”.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
ANTICORUPŢIA NU LOVEŞTE ŞI FOTBALUL / Un jucător de la ACS Poli Timişoara a recunoscut că a jucat la pariuri contra echipei sale
Deşi are un lot mult peste poziţia în clasamentul Ligii secunde, ACS Poli Timişoara ocupă ...