Era Merkel s-ar putea termina la anul. Favoritul pentru șefia CDU ar vrea și postul de cancelar

Valentin Borcea ACTUALITATE

Friedrich Merz, un fost avocat și parlamentat care a părăsit scena politică în urmă cu un deceniu, pare a fi candidatul surpriză care o va înlocui pe Angela Merkel la șefia CDU. Și nu numai, dacă ne luăm după analiștii politici din Germania.

La prima vedere, are tot ce îi trebuie, mai ales că pare a fi un fel de anti-Merkel. Pentru mulți, Friedrich Merz reprezintă vechea esență a partidului, care s-a diluat mult după 18 ani de Merkel: domnia legii, economie de piață, orientare către clasa de mijloc și valori tradiționale. El s-a descris în felul următor: “Sunt un liberal din punct de vedere economic, sunt conservator din punct de vedere social și sunt implicat și în aspectele sociale ale țării. Asta a făcut CDU puternic”, a notat Reuters. Cât despre politica externă, Friedrich Merz este și mai categoric: “Sunt un european convins. Un atlantist convins. În acest sens reprezint o Germanie deschisă lumii, cu rădăcini în morala creștină și în iluminismul european și cu democrațiile occidentale drept cei mai importanți aliați. Mai spun încă o dată. Democrațiile din Occident.”, a scris cotidianul elvețian Blick.

Mertz este în Consiliul de Administraţie al Borussiei Dortmund, echipă înfrăţită cu ASU Poli Timişoara

Friedrich Merz este un vechi rival al Angelei Merkel și un apropiat al fostului ministru de Finanțe, Wolfgang Schauble. Ambii și-au pierdut funcțiile de lideri  al grupului parlamentar CDU (Merz), respectiv lider al partidului (Schauble) în 2002 în fața actualei șefe a guvernului. Friedrich Merz a părăsit politica de tot în 2009 și s-a concentrat pe afaceri și pe crearea unei rețele de influență. A fost sau este încă în consiliile de administrație ale Borussia Dortmund, Bursei de la Frankfurt, Bosch, aeroportului Koln-Bonn, HSBC, BlackRock și Ernst&Young, printre altele. De asemenea, este președintele Atlantik-Brucke (Podul este Atlantic), un think-tank care organizează conferințe, seminarii și colocvii accesibile doar pe bază de invitație pentru promovarea relației transatlantice. Organizația ajută ofițeri, jurnaliști, studenți și tineri lideri să creeze relații și legături cu actuali și foști lideri politici și financiari de pe glob.

38% dintre nemţi l-ar vrea preşedinte al CDU

După Angela Merkel, arhicunoscută pentru faptul că nu spunea nimic niciodată și că pozițiile sale erau atât de ambigue încât puteau fi interpretate în orice fel, un Friedrich Merz cu idei clare și tranșante ar fi ca o gură de aer proaspăt. Iar germanii par să fie de acord. Un sondaj citat de postul N-TV arată că 38% dintre nemți l-ar vrea pe el ca președinte CDU. În rândul membrilor CDU, cota lui e și mai mare, 44%. Principala rivală, secretara-generală a partidului Annegret Kramp-Karrenbauer, care se pozitionează ca o Merkel 2.0, ar fi preferată de doar 27% dintre nemți și de 39% dintre membrii CDU.

Angela Merkel a anunțat că vrea să rămână în postul de cancelar până în 2021, dar planurile ei ar putea fi date complet peste cap de Friedrich Merz. Fostul șef al SPD și fost partener de coaliție a șefei de la Berlin, Sigmar Gabriel, crede că orice lider al CDU vrea să fie și cancelar, fie că o spune, fie că nu. “De ce ar vrea cineva șefia CDU dacă nu vrea și să-i urmeze Angelei Merkel în fruntea guvernului?” a declarat fostul lider social democrat, citat de N-TV.

Angela Merkel lasă scaunul gol la CDU

Angela Merkel va renunța la șefia CDU în decembrie, când formațiunea de centru-dreapta și va alege un nou lider. Succesorul Angelei Merkel va avea o misiune dificilă: să oprească prăbușirea CDU în sondaje.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Franța rămâne întreagă. Noua Caledonie a votat împotriva independenței de Paris
Circa 57% dintre locuitorii Arhipelagului Noua Caledonie, teritoriu francez situat în Oceanul Pacific, s-au pronunţat, ...