Referendum despre coarnele vacilor din Elveția

Valentin Borcea ECONOMIC INTERNATIONAL Principal

 

Nu, titlul nu este o glumă și nici nu este vorba de o greșeală. Elveţienii vor vota în această duminică o problemă de importanţă naţională care a divizat ţaradacă fermierii care lasă coarnele vitelor şi caprelor lor să crească vor primi subvenţii, a scrisMediafax.

Referendumul despre menţinerea demnităţii vitelor a fost iniţiat de farmierul Armin Capaul, în vârstă de 66 de ani, care se descrie drept un rebel. Bărbatul a spus că şi-a „ascultat” vitele, care i-au inspirat campania pe care a dus-o timp de nouă ani, pentru finanţarea spaţiului suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie. Măsură care va diminua tăierea coarnelor animalelor, crede elvețianul.

„Trebuie să respectăm vitele aşa cum sunt. Lăsaţi-le coarnele. Când le au, vitele îşi ţin capul sus, sunt mândre. Când le sunt tăiate cornele, sunt triste”, a declarat Armin Capaul.

Subvenţie de 190 de franci pentru animalele cu coarne

Trei sferturi dintre vitele din Elveţia, un simbol naţional şi o atracţie turistică, au cornele tăiate sau eliminate prin inginerie genetică. Fermierul a propus o subvenţie de 190 de franci elveţieni pe an pentru animalele cu coarne.

Elvețianul a reușit să strângă de 100.000 de semnături necesare pentru un referendum national. Campania este nici pe placul guvernului elveţian, care apreciază că măsura va schimba destinaţia a circa 30 de milioane de franci din bugetul agricol anual de 3 miliarde de franci. Unii fermieri se opun, deoarece spun că actualul sistem are avantaje: în lipsa coarnelor, scad riscurile de răni asupra altor animale și oameni.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Turiștii români, de două ori mai numeroși în Basarabia decât cei ruși
Republica Moldova a devine din ce în ce mai atractivă pentru turiștii străini, o arată ...