Bloomberg / România vrea ca Banca Centrală să ajute la găsirea unei căi pentru anularea “taxei pe lăcomie”
“Guvernul României cere băncii centrale să-l ajute să elimine în mod eficace așa-numita „impozitare de lăcomie” asupra băncilor pe care le-a împins, în ciuda avertismentelor din partea factorilor de decizie și a investitorilor care au condus leul la un nivel record”, scrie ediția electronică a Bloomberg de azi în articolul „România vrea ca Banca Centrală să ajute la găsirea unei căi pentru încheierea “taxei pe lăcomie” . Darius Vàlcov, citat de publicația economică, a spus că cere BNR „schimbarea radicală” a modului în care se calculează ROBOR-ul. Vâlcov este de părere că astfel se va evita „taxa pe lăcomie” impusă băncilor, prin Ordonanta de Urgență 114, promovată de guvern la finalul anului trecut.
Ziariștii Andra Timu și Irina Vîlcu, corespondenții Bloomberg din România, comentează că, după ce a ignorat criticile și a adoptat OUG, Vâlcov crede că acum BNR poate rezolva problema taxei pe activele bancare „printr-o cale simplă”.
El a mai precizat ca guvernul nu este interesat de nivelul taxei sau de veniturile suplimentare generate de această colectare, iar scopul său este de a reduce costurile de împrumut ale românilor.
„Vrem ca toate costurile de împrumut pentru cetățeni să fie apropiate de cele ale celorlalți europeni, să fie reduse la jumătate față de nivelul actual”, a subliniat Darius Vâlcov.
BNR: Eliminarea ROBOR se poate face doar prin schimbarea legii
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, îl contrazice însă pe Darius Vâlcov, explicând pentru ziare.com că nu Banca Națională a României poate decide eliminarea ROBOR-ului și că modul de calcul al acesteia se face prin lege.
Guvernul a impus o taxa pe activele bancilor, daca ROBOR depășește nivelul de 2%
La finalul anului trecut, Guvernul a adoptat OUG 114 care impunea un impozit de 1% pe activele bancare dacă ROBOR-ul depășește 2%.
Potrivit OUG, taxa va fi de 0,1%, pentru un ROBOR aplicat creditelor de 2-2,5%, de 0,2% pentru 2,5-3%, de 0,3% pentru 3-3,5%, de 0,4% pentru 3,5-4%, iar pentru nivelurile de peste 4% ale ROBOR cu 0,5% va fi aplicat in plus o cota de 0,2.
Taxa trebuie calculata de banci si platita trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, iar cheltuiala este deductibila la calcularea impozitului de profit.
„Taxa pe lăcomie” nu a fost introdusă în bugetul pe 2019
Surse guvernamentale susțin că cele 3 miliarde de lei care s-ar obține de pe urma impozitării activelor bancare nu sunt cuprinse în buget.
Practic, guvernul forțează reducerea ROBOR-ului și ieftinirea creditelor prin intervenția BNR care nu e abilitată să modifice calculul dictat de piață.