Neuroştiinţa, pe urmele minţii umane. S-a descoperit semnătura conştiinţei
Creierul decodifică mesajele conştiinţei
Cercetătorii internaţionali au descoperit un model complex de activitate al creierului, relevă un recent studiu, atunci când apare conştiinţa.
Un creier înzestrat cu conştiinţă zumzăie cu semnale elaborate, întrețesute, constată specialiştii.
Noua semnătură a conştiinţei
Oamenii de ştiinţă au descoperit noua semnătură a conştiinţei prin analiza activitătii creierului oamenilor sănătoşi şi a celor care nu erau conştienţi pe ce lume trăiesc. Rezultatul a fost publicat recent în revista “Science Advances”.
Conştiinţa continuă să funcţioneze şi după moarte? Medicii investighează
Studiul a fost realizat în patru ţări pentru a măsura cum funcţionează conştiinţa la pacienţii care nu pot comunica. Noul studiu a reușit să găsească un semnal deosebit de puternic la oamenii cu minte. Efortul „a produs rezultate clare şi fiabile, direct relevante pentru neuroştiinţa clinică a conştiinţei”, spune neurologul cognitiv Michael Pitts de la Colegiul Reed din Portland.
În somn, conştiinţa dispare, contrar aprecierilor lui Freud
Conștiința – și modul în care creierul o creează – este un concept greu de definit.
Conştiinţa pe care noi o definim drept minte se îndepărtează atunci când dormim și poate fi distorsionată de droguri sau pierdută în urma accidentelor. Cercetătorii au supravegheat grupuri diferite. Unii care erau în stare de veghe şi alţii dormind profund. Au descoperit că la panelul din urmă conştiinţa dispare în timpul somnului. Deși oamenii de știință au propus numeroase explicații biologice pentru modul în care creierul nostru creează conștiință, o definiție completă încă este evitată de oamenii de știință.