O prințesă, noul ambasador al Arabiei Saudite în SUA

Valentin Borcea ACTUALITATE INEDIT INTERNATIONAL

Prințesa Reema bint Bandar al-Saud va deveni noul ambasador al Arabiei Saudite în Statele Unite. Nominalizarea este o premieră absolută. Este prima femeie care va deplini un rol de emisar pentru regatul arab.

Prințesa în vârstă de 43 e ani este familiarizată cu Statele Unite. Tatăl ei, Bandar bin Sultan al Saud a fost ambasadorul țării sale la Washington între 1983 și 2005. Din acest motiv, ea a petrecut o parte a copilăriei sale în capitala americană. De asemenea, viitoarea ambasadoare are și o licență în muzeografie de la prestigioasa Universitate George Washington.

Prima femeie-ambasador din istoria Arabiei Saudite

Prințesa Reema este cunoscută în Arabia Saudită drept o activistă pentru drepturile femeilor. A militat pentru conștientizarea riscului cancerului la sân și pentru creșterea participării femeilor în sporturi. Probabil că calitatea de membru al familiei regale a scăpat-o de probleme cu legea, Arabia Saudită fiind infamă în toată lumea pentru modul în care discriminează femeile și pentru sancționarea dură a activiștilor.

Femeia va prelua postul de ambasador în SUA de la fratele Prințului-Moștenitor Mohammad bin Salman. Schimbarea vine într-un moment dificil pentru Arabia Saudită. Oficialii de la Riad încearcă să calmeze spiritele aprinse de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul. Ziaristul era un critic al guvernului țării sale.

Mai multe țări, în frunte cu Turcia, cred că însuși Prințul-Moștenitor a ordonat asasinatul, fapt negat de Arabia Saudită. Fiul Regelui Salman și adevărata putere din spatele tronului tatălui său, a început o vasta campanie diplomatică menită să-i repare statutul internațional. A făcut, printre altele, vizite la nivel înalt în Japonia, India și Pakistan.

Prințul Mohammed bin Salman este și promotorul unor vaste reforme economice și sociale în Arabia Saudită. Cel mai important proiect al său: țara să scape de dependența de petrol. De asemenea, în ultimii ani, Arabia Saudită a dat voie femeilor să șofeze și au fost deschise cinematografe, lucruri până acum tabu.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Kim Jong-un a plecat cu TRENUL către întâlnirea cu Donald Trump
Kim Jong-un și Donald Trump urmează să se întâlnească pe 27 și 28 februarie în ...