Braconieri turci, respinși cu FOCURI DE ARMĂ de Paza de Coastă (VIDEO)
Paza de Coastă a României a deschis focul asupra unei nave turcești care pescuia ilegal în partea românească a Mării Negre. Pescarii turci nu au răspuns somațiilor venite de la autoritățile române, așa că polițiștii de frontieră au început să tragă. Au fost folosite atât armele individuale, cât și armanentul vedetei grănicerilor.
Confruntarea între braconieri turci și grăniceri români în Marea Neagră
Au fost trase focuri de avertisment, nu în plin. De asemenea, nu a fost abordat pescadorul turcesc, deși paza de coastă ar fi putut face asta. Marinarii turci țipau „ALLAHU AKBAR”, când treceau gloanțele românești pe lângă ei. Ca străbunii lor la Vaslui și Călugăreni.
Incidentul a avut loc la circa 65 de mile marine de portul Constanța, în Zona Economică Exclusivă, unde România are drepturi suverane. Aici a fost depistată nava de pescuit “Ostik Senol” cu pavilion turcesc. Autoritățile aveau indicii că vasul desfășoară activități ilegale de pescuit. Pescadorul a fost implicată și în anii anteriori în activități infracționale, în prezent fiind în lucru trei lucrări penale.
Marinarii turci au țipat ca strămoșii lor la Vaslui și Călugăreni
Braconierii turci au reușit să scape de români, dar au fost prinși când s-au întors la Istanbul. Autoritățile turce au informat Poliția de Frontieră, cu privire la faptul că au sancționat administrativ echipajul navei “Ostik Senol” pentru trecerea ilegală a frontierei și au sesizat autoritățile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor și a autorizațiilor legale ale pescadorului, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.
Pescarii s-au plâns apoi presei locale că au fost victimele unui abuz. Marinarii au spus că erau în apele internaționale când Paza de Coastă a României a deschis focul asupra loc. Mai mult, au afirmat că trei dintre ei au fost răniți în această ciocnire.
Pescuitul ilegal în apele românești rămâne o problemă majoră, a avertizat poliția de frontieră. Doar în 2018 a fost reținută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone pește specia calcan și au fost recuperate din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri. Daunele aduse ecosistemului acvatic, prin practicarea unui pescuit ilegal, în perioade de prohibiție şi pescuit cu unelte interzise, sunt irecuperabile dacă nu sunt întreprinse acțiuni ferme de către autoritățile naționale pentru stoparea acestuia.