14 Martie 1881: Proclamarea Regatului României „completează și încoronează opera regenerării naționale”

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL

Încoronarea primului Regele și primei Regine avea să aibă loc la 10 mai 1881, a treia semnificație istorică a acestei zile de mare cinste a poporului român. În proclamația semnată cu ocazia acestui moment solemn scrie așa:

Sângele generosŭ românescŭ, vĕrsatŭ pentru apĕrarea și independința patrieĭ, a aflatŭ rĕsplătirea sa în ḑiua de 14/26 Martie 1881. Adunările legiuitóre, în dorința de a da statuluĭ românŭ, născutŭ din contopirea principatelorŭ Moldova și Țéra Românéscă, o asigurare și maĭ deplină și o manifestare și mai strălucită a individualitățiĭ sale, au proclamatŭ intrarea Românieĭ între Regatele Europeĭ.

Coróna Regală, pe care Țéra o pune astăzĭ pre fruntea Nóstră, este făcută în arsenalulŭ ósteĭ din oțelulŭ unuĭ tunŭ luatŭ dela neamicŭ la Plevna în ziua de 28 Novembre 1877, și este stropitŭ cu sângele eroilorŭ căzuți pentru independență. Coróna de aurŭ ce Țéra pune astăzĭ pre fruntea primeĭ sale Regine, nu e împodobită cu petre scumpe, dar faptele reginelorŭ cari vorŭ purta simpla corónă de aurŭ a Regineĭ Elisabeta vorŭ face strălucirea eĭ.

 

 

La 10 mai 1881 avea să fie creat și Ordinul Coroana României. Pe medalie sunt trecute datele importante care au stat la baza Regatului: 10 mai 1866 – 1877 – 1881 și 14 martie 1881. Ordinul a fost reînființat de Regele Mihai în 2011 ca ordin dinastic.

sursă: Argo Art

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Rareş BOGDAN, coleg de listă cu politicieni pe care i-a înjurat
PNL deschide lista candidaților pentru europarlamentare cu un om din afara partidului: moderatorul de televiziune ...