Iohannis, ca Stalin și Dodon: Crede că moldovenii nu sunt români

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Klaus Iohannis a reușit să demonstreze încă o dată cât de departe este de aspirațiile românilor. În timpul unei dezbateri în cadrul Festivalului de Film One World Romania, liderul de la Cotroceni a fost întrebat în legătură cu unirea cu Moldova. Răspunsul fostului primar a fost demn de un manual de istorie sovietică.

Întrebare: (…) Este vorba de unirea României cu Moldova, de ce nu s-a făcut în Anul Centenar și de ce nu s-a încercat nimic? Doar numărul 2 a vorbit ceva, însă foarte neclar, și nimeni nu a încercat să facă ceva, un referendum. Parlamentul sunt convins că nu va vota niciodată această Unire, și de asta vă întreb pe dumneavoastră de ce şi când va fi posibil să facem acest referendum, să ne unim cu Moldova?

Klaus Iohannis: Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla.

Care „ambele popoare”?

Prin această sintagmă, președintele României acceptă existența așa-numitului „popor moldovean”. Acesta a fost creat în laboratoarele Kremlinului în perioada interbelică, ca armă împotriva României Mari și anexarea Basarabiei de către URSS. Moldovenismul a fost politică de stat cât timp teritoriul românesc dintre Prut și Nistru a fost în componența URSS. A apărut și o „limbă moldovenească”, adică română cu grafie chirilică.

Apoi, după căderea blocului sovietic, teoriile moldoveniste au fost continuate de facțiunile pro-ruse din societatea basarabeană. Aberația supremă a curentului moldovenist a fost așa-numitul „Dicționar moldovenesc-românesc”. 

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis în 2013 că limba oficială vorbită peste Prut este limba română. Iar teoria că românii și moldovenii sunt un popor distinct a fost infirmată de cercetători serioși. În prezent, în jur de 75% dintre românii din România vor unirea cu Basarabia.

Citește și: Cum au fost masacrați românii basarabeni de sovietici

Loading...

One Comment

  1. pai omu demonstreaza ca i habarnist..pentru el statul este echivalent cu poporul..nu merje mai adanc in istorie si in sociologie sa vaza diferentele..declaratia lui nu este politica ..este …incultura.lista…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Lâna de oaie ca soluție tehnologică. Vezi la ce ar putea fi folosită în viitor
O echipă de cercetători care studiază tehnica izolării clădirilor cu ajutorul unor panouri cu miez ...