De ce IERUSALIM este un subiect foarte sensibil pentru Iordania?

Valentin Borcea ACTUALITATE ANALIZE INTERNATIONAL

De ce Ierusalimul este un subiect sensibil pentru Iordania?

Faptul că România nu renunță la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, acolo unde și Israelul își are toate instituțiile statului, reprezintă un semn clar al apropierii țării noastre de SUA și de Israel. Opoziția Uniunii Europene este de înțeles, având în vedere că vrea să continue să facă afaceri cu regimul teocratic-totalitar din Iran, deși riscă să piardă uriașa piață americană. Mai mult decât atât, diplomația europeană este condusă de Federica Mogherini, o fostă comunistă italiană, care are o dizertație despre Islam și politică.

Precedentele anunțuri legate de o eventuală mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim nu au provocat așa mari discuții în Iordania, drept dovadă faptul că Regele Abdullah al II-lea voia să vină în vizită. Doar că noul anunț, făcut de Viorica Dăncilă la AIPAC, a căzut într-un moment delicat pentru monarhul iordanian.

Regele Iordaniei: Ierusalim este o linie roșie

Săptămâna trecută, Regele Iordaniei a spus că Ierusalimul este o linie roșie pentru el și că tot poporul iordanian va fi alături de el. Mai mult, suveranul este și custodele locurilor sfinte musulmane și creștine din Ierusalim.

„Nu îmi voi schimba poziția cu privire la Ierusalim, poziția iordanienilor cu privire la Ierusalim este clar și noi în Regatul Hașemit al Iordaniei avem o datorie istorică față de Ierusalim și față de locurile sfinte de acolo. Ierusalim este o linie roșie iar poporul meu este alături de minte. Nimeni nu poate pune presiuni pe Iordania în acest caz” a spus Regele Abdullah al II-lea, citat de Middle East Monitor. Suveranul de la Amman a afirmat că a fost supus la presiuni pentru a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Liviu DRAGNEA oferă detalii despre starea sa de sănătate
După aproape zece zile de la ivirea problemelor de sănătate, Liviu Dragnea a apărut astăzi ...