Acum 100 de ani / REGINA MARIA i-a convins pe marii şefi de stat ai lumii să respecte drepturile românilor

Marius Ghilezan ANALIZE POLITIC Principal

Regina a ştiut cum să-şi facă PR

La începutul lui martie 1919, Suverana României a ajuns la Paris. . L-a invitat în tren pe un reporter al “Le Figaro.” Era prietenă cu Robert de Flers, numit redactor şef al publicaţiei. S-a cazat la Ritz, în Place Vendome. Când a ajuns o mare de admiratori. În cinstea oaspetelui, gazdele au arborat tricolorul românesc la intrare. Nici nu s-a cazat bine că i-a şi scris un bileţel lui Clemenceau. Era în ziua de 6 martie 1919.  “De când o Regină trebuie să se invite un prim ministru ?” Scurt şi la obiect.Protocolul impunea altfel. Primul ministru cerea audienţă la o Regină. Maria ştia că nu era timp. Totul curgea în defavoarea ţării sale. Pasic, primul ministru iugoslav câştigase încredere. Conform unor surse ale acelor vremi, l-ar fi mituit pe Take Ionescu să o “lase mai moale” cu pretenţiile pentru întreg Banatul. Culmea, azi, cel mai mare bulevard din Timişoara nu-i poartă numele Reginei Maria sau al lui Ion. I.C. Brătianu, unificatorul, ci lui Take Ionescu.

Întâlnirea cu Clemenceau: „Transilvania până la Tisa și tot Banatul”

A urmat întrevederea cu Clemenceau, negociată pentru treizeci de minute, dar care a durat aproape două ore. De la Georges Clemenceau nu avem informații despre cum a decurs discuția, există însă o relatare a Reginei, preluată de istoriculGheorghe Brătianu, redată de Guy Gauthier, care prezintă astfel dialogul dintre cei doi:

„Uitați, Doamnă, că țara dumneavoastră, semnând o pace separată, a pierdut dreptul de a cere respectarea angajamentelor teritoriale luate în favoarea sa de Aliați în august 1916?,” i-ar fi spus George Clemenceau. Regina Maria i-ar fi explicat motivul. Rusia ieşise din război. Micul regat de la est era izolat şi cu o armată decimată. Dar cu o figură războinică, aşa cum relatează şeful de cabinet al premierului francez, i-a spus că ea a fost împotriva acelui acord cu Antanta. L-a convins pe soţul ei, Regele Ferdinand, să nu promulge DOCUMENTUL.

Acum 100 de ani, Regina Maria pleca la Paris că să ne aducă Ardealul

Regina Maria avea însă un as în mânecă: era verișoara primară a Regelui George al Marii Britanii și îi ceruse în prealabil ajutorul.

“Știu că v-ați opus personal păcii separate, nu veniți să-mi spuneți că v-am părăsit!” ar fi ripostat Clemanceau.

Discuţiile trenau. Suverana a dat să plece. Timpul audienţei trecuse.

Clemenceau i-a făcut semn să se reaşeze, coborând tonul până la un nivel normal:

„Am destul timp pentru dumneavoastră; nu vă precipitați, vorbiți răspicat, îmi place așa!”

Nu există alte surse decât memoriile Reginei Maria. Şeful de cabinet al premierului Franţei ieşise din încăpere. Clemanceau nu le prea avea cu memorialistica.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Donald Trump recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan
Donald Trump a semnat un decret prin care recunoaşte oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, ...