Acum 100 de ani / REGINA MARIA i-a convins pe marii şefi de stat ai lumii să respecte drepturile românilor

Marius Ghilezan ANALIZE POLITIC Principal

Leoaica i-a cerut tigrului “partea leului”

Conform relatărilor reginei Maria, taciturnul şi neînduplecatul şef al executivului francez i-ar fi cerut să-i vorbească despre pretenţiile ţării sale care să fie trecute în Tratatul de Pace de la Paris. I-a cerut franc: “Transilvania până la Tisa și tot Banatul.” “Dar, Doamnă, cereți partea leului!” ar fi replicat premierul. “De aceea, domnule prim-ministru, Leoaica se adresează vărului ei Tigrul…” (nick name-ul lui Clemenceau).

Nu avem alte date despre cum l-a sedus Maria, femeia “singurul bărbat de stat,”dar a doua zi Clemanceau i-a spus negociatorului român: „o Regină ca a dumneavoastră trebuie primită numai cu onoruri militare comandate de mareșalul Foch în persoană”. Mareşal care a stat la uşă mai mult de o oră în timpul discuţiilor dintre Leu şi Tigru.

Regina Maria a folosit tot arsenalul: de la zâmbete la cuvinte ferme, angajante

Președintele francez Raymond Poincaré i-a spus lui Ion I.C. Brătianu: „vizita Reginei l-a binedispus evident pe primul-ministru”.  Brătianu era atunci preşedintele Consiliului de Miniştri. S-a reîntors la putere. Potrivit istoricilor, marele om de stat liberal i-ar fi răspuns că „Regina Maria a reuşit în trei zile ce n-a reuşit el în şase săptămâni“.

Modul cum l-a sedus pe colonelul House, chief-of-staff al preşedintelui american Woodrow Wilson, aflat într-o grea suferinţă, rămâne o altă enigmă a istoriei. Puţină lume ştie că preşedintele SUA a fost lovit, la Paris, de o serie de atacuri vasculare cerebrale. Momente în care Regina Maria a ştiut cum să exploateze puterea colonelului. Când şi-a revenit ursuzul preşedinte american ar fi fost de acord cu pretenţile Reginei Maria.

Să nu uităm: vizita a fost una privată, fără gărzi şi onoruri de stat.

În alte ţări Regina ar fi fost un erou

În trei zile, Regina Maria a avut peste 20 de întâlniri cu şefi de state şi de guvern. Dacă astăzi Transilvania se află în România şi o parte din Banat, totul se datorează şarmului, diplomaţiei, dar şi spiritului războinic, al Reginei Maria. Prea puţină lume îşi poate imagina astăzi un şef de stat român care să emită pretenţii în faţa mai marilor lumii. De aceea, Regina Maria rămâne un erou. În alte ţări, pe alte meleaguri, copiii ar fi lansat zmee şi s-ar fi îmbrăcat ca Regina Maria pentru a fi la fel de puternici în viaţă. Dar n-avem dascăli în stare să mărturisească dimensiunea astrală a unei englezoaice care şi-a iubit ţara de adopţie şi pentru care a făcut orice, dăruind pentru ca ţării sale să-i fie bine.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Donald Trump recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan
Donald Trump a semnat un decret prin care recunoaşte oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, ...