Guvernul PSD-ALDE a cumpărat conacul BRĂTIENILOR de la FLORICA

Marius Ghilezan Principal SOCIAL

Nume ilustre au trecut pragul conacului

Pe domeniul de la Florica sau născut şi au trăit primii doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu. Prin conac au trecut, de-a lungul anilor, personalităţi de marcă ale vieţii publice, printre care: regii Carol I şi Ferdinand I, reginele Elisabeta şi Maria, fraţii Golescu, C.A. Rosetti, mareşalul Averescu, prinţul Barbu Ştirbey, I. G. Duca.

În anul 1994, când a fost înmormântat Vintilică Brătianu, cripta familiei era o paragină. La ceremonia religioasă au participat şi liberalii Horia Rusu şi Dinu Patriciu. Nu păreau interesaţi de reabilitarea domeniului întins pe mii de metri pătraţi. Corneliu Coposu avea să ajungă în ultimul moment. Înainte de slujba de înmormântare. Ceremonialul a fost scurt. Rămăşiţele pământeşti ale lui Vintilică, puse într-o nişă. Dinu şi Horia stăteau retraşi în fundul criptei. Primul care a vorbit a fost liderul ţărănist: “Rămâi, cu bine, Vintilică, dragă!. Închin steagul naţional ţărănesc în faţa ilustrei familii, fără de care România modernă n-ar fi fost posibilă.”

Ioana Brătianu – mare pasionată de cai

Ultima din familia Brătianu, înhumată la Florica, a fost Ioana Brătianu, în anul 2009. de Maria Brătianu, sora Ioanei, fiica celebrului istoric Gheorghe Brătianu, liberalii n-au fost interesaţi să o aducă de la Paris, unde a fost incinerată.

Fundaţia Principesei Margareta a oferit în perioada 1995-1997 un sprijin financiar consistent pentru reabilitarea criptei.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Mormonii vor BOTEZA copiii cuplurilor de acelaşi sex
Distincţia clară dintre sentimente şi comportamente Într-un interviu luat de publicaţia mormonnewsroom.org primului preşedinte (aceasta ...