CARTEL pentru a menține medicamentele scumpe! 20 de FIRME implicate!

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

44 de state americane au dat în judecată împreună 20 de firme de medicamente, pe care le-au acuzat că au conspirat să țină prețurile la medicamente exagerat de mari.  Peste 100 de medicamente, generice, inclusiv tratamente pentru cancer și diabet, ar fi fost ținute artificial scumpe. În unele cazuri, prețurile ar fi fost majorate și cu 1000%, se spune în plângerea citată de BBC.

Acțiunea în instanță vine după o investigație care a durat 5 ani. Au fost puse la dosarul de 500 de pagini emailuri, SMS-uri, înregistrări telefonice și mărturiile a foști oficiali ai firmelor implicate.

Prejudiciul adus cetățenilor americani de cartelul farmaceutic ar fi de ordinul miliardelor de dolari, a spus procurorul general al Connecticut, unul din statele care s-au declarat parte în proces, potrivit BBC.

Cele 20 de companii s-ar fi înțeles că manipuleze prețurile medicamentelor în iulie 2013 și au continuat să facă asta până în ianuarie 2015. Intervalul a coincis și cu Obamacare, mult-criticatul proiect al fostului președinte american ce a vizat asigurări de sănătate mai ieftine pentru americani.

Una dintre firmele acuzate este Teva, cel mai mare producător de medicamente generice din lume. Firma israeliană a negat orice neregulă și a spus că se va apăra în justiție.

Piața farmaceutică americană este cea mai mare din lume și reprezintă 45% din totalul mondial. În 2016, valora 446 de miliarde de dolari.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Viktor Orban, lăudat de Trump în Biroul Oval: V-ați ținut țara în siguranță! Sunteți ca mine!
Președintele SUA, Donald Trump, l-a primit luni, 13 mai, pe prim-ministrul Ungariei Viktor Orban. Unii ...