Primul mare miting din istoria românilor: MAREA ADUNARE DE LA BLAJ – 15 MAI 1848

Marius Ghilezan POLITIC Principal

Cum s-a format Marea Adunare de la Blaj?

La ora 6 a început în Catedrala din Blaj serviciul religios, ţinut de episcopul Lemeni, iar la ora 8, clopotul cel mare al Catedralei a VESTIT în zări începerea Adunării Naţionale.

La ora nouă şi jumătate cei doi comisari veniţi de la Pesta au fost invitaţi să vorbească românilor adunaţi, prezentând decretul guvernului prin care se permitea ţinerea adunării şi instrucţiunile guvernului maghiar despre cum să fie condusă adunarea.

Instrucţiunile au fost explicate poporului de către episcopul Şaguna. După acest moment, s-a luat decizia ca adunarea să se ţină nu în biserică, ci în câmp liber.

Martorii oculari ai timpului au mărturisit că la Marea Adunare de pe câmpul ales, devenit ulterior „Câmpia Libertăţii”, s-a format un cerc. În mijloc s-au aşezat episcopii, preoţii şi intelectualii români. Mulţimea stătea pe mai multe rânduri concentrice.

Adunarea a adoptat programul de revendicări cu carácter democratic, abolirea dijmei, a clăcii și a iobăgiei, desființarea breslelor și a vămilor, libertatea cuvântului şi a tiparului, formarea gărzii naționale, școli de stat în limba română.

Citeşte şi: VICTOR ALISTAR: “JUSTIŢIA nu trebuie să fie un DOMINATOR al societăţii”

Ungurii voiau să impună administraţia lor şi în Transilvania

Tot la această adunare s-a protestat împotriva „uniunii” forțate a Transilvaniei cu Ungaria. Nerecunoașterea de către guvernul revoluționar ungar a egalității în drepturi a românilor cu celelalte popoare, nesatisfacerea revendicărilor lor sociale și votarea de către Dieta din Cluj a încorporării Transilvaniei la Ungaria au determinat dezbinarea forțelor revoluționare ale românilor și maghiarilor.

Ce a urmat a fost ocuparea Transilvaniei de către armatele maghiare. Bătăliile au fost conduse de Avram Iancu. În septembrie a avut loc a treia adunare tot la Blaj.

Concomitent a avut loc şi Revoluţia de la Viena. Trupele imperiale au învins. Franz Iosef l-a înlocuit pe Ferdinand l de Austria, debil mintal, şi apiu n-a mai recunoscut guvernul maghiar.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Ferdinand şi Maria – busturile lor, în curtea Spitalului Militar “Regina MARIA”
Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov, construit pe o veche garnizoană militară imperială, ...