Președintele Poloniei s-a dus în SUA să caute soldați, gaz și avioane

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

Președintele Poloniei, Andzej Duda, efectuează în prezent a doua vizită oficială în Statele Unite în mai puțin de un an. Și se duce cu ambiții foarte mari.

Liderul de la Varșovia vrea să concluzioneze discuțiile asupra stabilirii unei baze militare americane permanente în Polonia, o veche dorință a conservatorilor polonezi. Baza are deja un nume, „Fort Trump”, agreat în timpul întâlnirii de anul trecut dintre Andrzej Duda și Donald Trump de la Casa Albă.

Statele Unite ar fi dispuse să trimită doar 1000 de soldați și o escadrilă de drone de atac Reaper, care să întărească apărarea Poloniei în fața unor amenințări rusești, a scris Military Times. În prezent, circa 4500 de militari americani se află pe teritoriul polonez, dar unitățile se rotesc periodic astfel încât să nu fie o prezență permanentă.

Când Germania, susținută de Iohannis, călca pe Trei Mări, la Washington polonezii luau tortul de securitate și de energie

Polonia a cerut și să cumpere 32 de avioane de ultimă generație F-35, ca să înlocuiască flota de aeronave din era sovietică. Contractul ar avea o valoare de 2,5 miliarde de dolari, dar nu este clar dacă va fi semnat acum, a scris Europa Liberă. Totuși, Andrzej Duda va avea ocazia să le vadă în acțiune: două F-35 vor survola Casa Albă atunci când se va întâlni cu Donald Trump, a scris CNN.

De la Washington, președintele Poloniei va merge la Houston, alături de secretarul Energiei, Rick Perry, ca să discute cu șefii marilor companii de petrol și gaze. Polonia a început deja să importe gaz lichefiat din Statele Unite ca să reducă dependența de Rusia. De asemenea, contractul cu Gazprom se încheie definitiv în 2022, așa că Varșovia trebuie neapărat să găsească o alternativă.

Polonia luptă să scadă dependența UE de gaz rusesc. Germania face fix pe dos!

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
SPITALUL DE ONCOLOGIE PEDIATRICĂ / 50.000 de lei, donație din partea Ambasadei Israelului
Ambasada Israelului la Bucureşti a donat 50.000 de lei Asociaţiei “Dăruieşte Viaţă”, care construieşte primul ...