Raport oficial: Ungurii au vandalizat intenționat cimitirul Valea Uzului

Valentin Borcea POLITIC SOCIAL

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, instituția care are grijă de mormintele și monumentele de război, a publicat un raport care clarifică situația de la Cimitirul Militar Internațional Valea Uzului. Din documentul postat pe pagina web a ONCE reiese clar că minoritatea maghiară și primăria comunei Sânmartin din Harghita au profanat ilegal cimitirul:

  • Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare) atât pe suprafeţele de teren în care, potrivit schiţelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântaţi morţi de război ungari, cât şi pe cele pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi (români,  austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.

Banii pentru aceste lucrări au venit direct de la Budapesta, a mai transmis ONCE:

  • Lucrarile de restaurare menționate anterior au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.
Loading...

One Comment

  1. Există și profanare legală?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Gabriela Zoană: 7 IDEI pentru redresarea PSD
Europarlamentarul PSD, Gabriela Zoană, propune pe blogul său 7 idei pentru redresarea partidului după eşecul ...