O lună de GUVERNARE PNL / BNR pierde 1 miliard de Euro

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE POLITIC Principal

La 30 noiembrie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33.817 milioane euro, față de 34.908 milioane euro la 31 octombrie 2019, potrivit unui comunicat al BNR.

În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

  • Intrări de 1.891 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
  • Ieşiri de 2.982 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1.573 milioane euro) şi altele.

Citeşte şi: SEVERIN, previziuni sumbre: “În doi ani, oamenii vor fi în stradă. Grupurile de patrioţi din instituţiile de forţă mai pot reacţiona”

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.411 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2019 au fost de 38.228 milioane euro, faţă de 39.400 milioane euro la 31 octombrie 2019.

Plăţile scadente în luna decembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.

Încercarea BNR-ului de a atenua scăderea bruscă a leului, așa numitele atacuri speculative asupra leului și data la care euro a deschis piața din România sunt subiecte ce par a fi din ce în ce mai resimțite de fiecare român.

ECONOMICA.NET a scris la sfârşitul săptămânii trecute că BNR ar fi cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro în luna noiembrie pentru a apăra o deprecierea prea abruptă a leului. Jumătate de miliard de euro ar fi fost utilizaţi doar pe 28 noiembrie, când a avut loc aşa numitul „atac de noapte”, dată la care euro a deschis piaţa din România la un curs 4,8 lei.

Atacuri speculative, demontate

Este data la care pe pieţele externe au fost bănuite atacuri speculative asupra leului, nivelul acetuia ajungând pe pieţele de la Londra şi din Statele Unite la nivelul de 4,808 lei pentru un euro. A doua zi pe piaţa românească s-au văzut cele mai mari volume de trenzacţionare din ultimii şase ani, de când sistemul pus la punct de Reuters a făcut posibilă această măsurătoare, de 800 de milioane de euro faţă de numai 200 de milioane de euro într-o zi obişnuită.

Comunicatul băncii centrale arată că în noiembrie au avut loc intrări de 1,89 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele. Pe de altă parte, au fost constate ieşiri de 2,98 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1.57 miliarde euro) şi altele.

 

 

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Vin ninsorile şi gerul !
După ce am avut temperaturi neobişnuite pentru luna noiembrie, meteorologii anunţă că temperaturile încep să ...