Procedura de impeachment a Președintelui Statelor Unite ale Americii – o analiză constituțională

Alexandru Cristian ACTUALITATE OPINIE POLITIC Principal

După ce Camera Reprezentanților SUA, dominată de democraţi, a votat pentru punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump, în două cazuri – „abuz de putere” și „obstrucție Congresului,” urmează ca Senatul să decidă.

Majoritatea republicană din camera superioară a Congresului nu va vota în favoarea unui impeachment pentru Trump.

Citeşte şi: “Molecula spiritului” / Ce ritualuri se comiteau în casa lui Gelu Oltean?

Însuși președintele american a numit procedura de impeachemnt, inițiată în Congres de către democrați, sinuciderea lor politică.

Mult discutatul impeachment merită o analiză mai profundă. Nu facem referire la cazurile din istoria Statelor Unite Andrew Jackson, William Jefferson Clinton și Donald J. Trump. În acest context o analiză pur constituțională a procedurii este de actualitate fără a ne referi la dimensiunea politică a acestei proceduri constituționale.

Citeşte şi: Declarația comună TRUMP-IOHANNIS/ SUA vor o legislație mai bună pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

Şi preşedinţii americani sunt supuşi controlului

Democraţia americană a izvorât din năzuinţa părinţilor istoriei americane de a crea un stat în care toată lumea să fie liberă, egală şi să nu simtă opresiunea liderilor săi. Primul preşedintele al Statelor Unite ale Americii George Washinton, preşedinte al Statelor Unite între 1789-1797, a făcut un gest remarcabil pentru acele vremuri a renunţat să candideze pentru al treilea mandat în funcţia de preşedinte al  Statelor Unite, tocmai pentru a evidenţia importanţa limitării puterii în timp şi spaţiu a şefului statului.

Un alt exemplu demn în istoria americană este preşedintele Franklin Delano Roosevelt care deşi a avut patru mandate nu a exagerat cu puterea şi prestigiul său, a condus ţara în limite constituţionale. După cel de-al doilea război, ultimul amendament din Constituţia Statelor Unite, Amendamentul XXII propus în 1947 şi adoptat în 1951, prevede că nici o persoană nu poate fi aleasă mai mult de două ori preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Citeşte şi: Pentru ce a fost decorat tatăl lui ADRIAN NĂSTASE de către REGELE Mihai?

Preşedintele Statelor Unite ale Americii este şeful executivului, republica americană este una prin excelenţă prezidenţială. Preşedintele Statelor Unite are puteri pe care Constituţia Americană i le atribuie expres, însă şeful statului american are şi puteri necesare îndeplinirii funcţiei sale constituţionale, denumite implied powers. Acest lucru înseamnă că preşedintele apreciează când este necesară aplicarea acestor  puteri având în vedere interesul naţional al poporului american dar şi interesul geopolitic şi geostrategic al ţării.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
De ce Revoluția română a început la Timișoara? Răspunsul lui Emil Constantinescu
„Viața mea s-a schimbat radical atunci când am auzit sunetul armelor automate care trăgeau în ...