Câţi români au cerut amânarea ratelor la credite?

Andrei Marcu ACTUALITATE ECONOMIC Principal SOCIAL

Prin OUG 37 din 2020, persoanele fizice pot cere amânarea ratelor doar dacă declară pe propria răspundere că se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului, pentru ca veniturile lor sau ale membrilor familiei au fost afectate de criza COVID19.

Băncile verifică încadrarea creditului în aceste cerinţe și comunică decizia de aprobare sau respingere a cererii de amânare a ratelor într-un termen de 15 zile.

Aproximativ 10% dintre clienţii persoane fizice şi circa 10% dintre companii au cerut, până acum, amânarea ratelor la credite, anunță Ziarul Financiar.

Băncile din România au circa 1,5 milioane de clienţi retail şi 100.000 de clienţi corporate, iar clienţii pot solicita amânarea ratelor la credite până la jumătatea lunii mai.

Băncile au primit aproximativ 150.000 de solicitări de la persoanele fizice pentru suspendarea ratelor la credite.

Citeşte şi: IMM-urile britanice vor primi subvenţii între 10.000 şi 25.000 de lire sterline

La companii, numărul cererilor de amânare a ratelor este sub 10.000. BCR are peste 15.000 de solicitări de amânare a ratelor, la Raiffeisen Bank numărul cererilor de amânare a ratelor depăşeşte 25.000 și peste 17.000 de clienţi ai ING Bank au cerut amânarea ratelor.

După ce băncile au venit cu măsuri in­divi­duale de amânare a ratelor clien­ţilor, cu 1-3 luni, odată cu apariţia ordo­nan­ţei guvernului care stabileşte posi­bi­li­tatea păsuirii ratelor cu până la 9 luni, băncile şi-au aliniat ofertele la regulile stabilite de guvern.

Citeşte şi: Un medicament testat pentru EBOLA face minuni la pacienţii grav de COVID-19

Problema e că după cele nouă luni rata se va mări prin dobânda aferentă perioadei de întrerupere. Plus că toate studiile arată că rate de referinţă ROBOR va putea ajunge la 5%, dacă ar fi numai să comparăm cu datele din ultima criză. La o rată de 1.000 de lei lunară, în cazul amânării creditului, debitorul va plăti cam 1.180 de lei, susţin surse din domeniul bancar pentru Newstandard.news

 

 

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
(VIDEO) Carantina pentru cei de peste 65 de ani? / Maria Grapini îl ameninţă pe Nelu Tătaru cu tribunalele internaţionale
După ce ministrul sănătăţii Nelu Tătaru a răspuns la o întrebare formulată de reporterul Realitatea ...