Propunerea lui Adrian Năstase care îi va scoate pe unii din minţi
În condiţiile în care planul de salvare a economiei naţionale e doar un enunţ, 3,2 miliarde de euro pentru firmele din România, iar “Germania, SUA, Polonia, Ungaria fură startul competiţiei pentru reconstrucţia economică internă” e necesar un brain-storming, la care să participe şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani, consideră Adrian Năstase pe blogul său.
“Riscăm mărirea decalajelor fată de ceilalţi dacă nu acţionăm, cu prudenţă – fără îndoială – dar pe baza unei strategii solide, pe termen lung. Apar sugestii, strigăte de alarmă, propuneri mai mult cu caracter financiar dar este nevoie de ingeniozitate, căutarea unor nișe economice noi, selectarea unor mari proiecte de infrastructură care să fie iniţiate sau susţinute de stat.
Citeşte şi: “Epidemia este în scădere!”- verdictul dat de Géza Molnár, cel mai experimentat epidemiolog din România
Este evident că împrumuturile externe ale statului vor deveni mai scumpe. Mă vor înjura mulţi pentru sugestia pe care o voi face. Este evident că se va contura o presiune tot mai mare pentru găsirea unui ţap ispăşitor în ceea ce priveşte pierderile cauzate de pandemie. A început deja un joc internaţional pentru victimizarea Chinei. Nu am datele necesare pentru a mă pronunţa în această chestiune dar este clar că se va încerca o „indiguire” a Chinei şi pentru a încetini sau bloca proiectul 2050. China are lichidităţi monetare importante (unele decurgând şi din blocarea unor secvenţe externe ale Drumului mătăsii). În aceste condiţii, nu ar fi înţelept să apelăm la împrumuturi din China pentru infrastructură (desigur nu în condiţiile care au creat mari probleme în unele state africane sau balcanice)? Reamintesc, la începutul anului 1990, singura ţară care a acordat un împrumut revolving de 100 milioane dolari pentru plata cărbunelui şi încălzirea în timpul iernii a fost China…
Citeşte şi: Rareş Bogdan: “Ce a făcut STREINU-CERCEL la Matei Balș nu diferă de ce este la Viena”
Poate sunt şi alte căi. Un brain storming, la care să participe şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani, ar fi poate util…
PS La Cornu, s-a terminat fânul pentru animale. Strângem ce a mai rămas. Va trebui să ne gândim cum pregătim fânul pentru iarna viitoare,” conchide fostul prim ministru.