Ipoteze științifice / De ce și cum te iubește câinele tău?
Medicina genetică a descoperit două gene ale câinelui în stare să provoace prietenia excesivă cu omul. Afectivitatea și loialitatea animalelor de companie au fost studiate și explicate în mii de cărți. Acum a apărut o ipoteză nouă. Cea a existenței unor gene în stare să provoace prietenia, dar și dependența de anumite ființe. De ce și cum te iubește câinele tău?
Un grup de oameni de știință de la Princeton, Universitatea de Stat din Oregon și alte instituții au combinat mai multe studii comportamentale și genetice efectuate pe 16 grupe de câini și opt de lupi captivi, socializanți. Au urmărit să identifice modificările a două gene dintr-o regiune a unui cromozom, asociate cu hiperprietenia la câini. Cele două gene, GTF2I și GTF2IRD1, sunt, de asemenea, asociate cu sindromul Williams-Beuren la oameni, a spus Bridgett M. vonHoldt, biolog evoluționist la Universitatea Princeton și autor al studiului, ziarului The New York Times.
Sindromul Williams provoacă afectivitatea
Sindromul Williams-Beuren, numit simplu “Sindromul Williams,” este o afecțiune genetică umană extrem de rară. Oamenii cu sindromul Williams se caracterizează printr-un nas mic, încovoiat, buze proeminente, bărbia mică, dantură neregulată. Dinții pot avea un aspect neobișnuit, fiind largi și mici, cu spații mai mari între ei. Ca trăsături de personalitate includ un nivel înalt de abilitate lingvistică expresivă și o dorință de a comunica. Astfel de persoane se atașează rapid. Cei cu sindromul Williams iubesc să asculte și să facă muzică. Adesea au o memorie bună pentru cântece și au simțul ritmului. „Auzul lor este suficient de ascuțit și de sensibil încât ei pot face diferența dintre diferite mărci de aspiratoare,” explică Ziarmedical.ro.
Dr. vonHoldt și colegii ei au studiat o porțiune de ADN la câini, care include aproximativ 29 de gene. Ștergerea unei părți sau a întregii secțiuni pare să provoace sindromul uman la câini. Ei au căutat modificări structurale ale genelor, cum ar fi ștergerile sau transpunerea ADN-ului în altă locație.
„Câinii sunt mai mult prietenoși, decât deștepți,” susține un cercetător
Foto: Maki, la trei luni
Clive Wynne, un psiholog la Universitatea de Stat din Arizona, a scris o carte foarte căutată pe Amazon: Dog is Love: The Science of Why and How Your Dog Loves You. El aduce argumente despre ceea ce îi face pe câini speciali – nu cât de deștepți sunt, ci cât de prietenoși sunt. Dr. Wynne nu este de acord cu punctul de vedere științific conform căruia câinii au o capacitate unică de a înțelege și de a comunica cu oamenii, așa cum cred majoritatea stăpânilor de câini. El susține că au o capacitate unică de iubire interspecii, aruncând la o gunoi toată cunoașterea anterioară.
Cercetările recente din universitățile americane susțin, potrivit ziarelor americane, că un câine își “construiește” afectivitatea până la șase săptămâni de la naștere. Mai multe experimente au indus ideea că majoritatea speciilor de câini, crescuți lângă oi, vor ajunge să iubească oile.
De ce și cum te iubește câinele tău?
citește și: China urmărește criza din Ucraina drept proxy pentru Taiwan
Au fost luate și grupuri de lupi, pentru grupul de referință. Aceștia devin sociabili mult mai greu, fiind necesară mai multă grijă și atenție.
Hipersocialitate câinilor este larg dezvbătută în sferele științifice. Dr. Wynne susține că oamenii au îmblânzit lupii acum 15.000 de ani, provocându-le modificări genetice, așa cum a descoperit dr. vonHoldt. Cu noroc, cercetările viitoare asupra ADN-ului câinelui modern și antic vor arăta dacă cei doi au dreptate.