Ministru maghiar: România este un stat succesor în ținuturile secuiești

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

Comunitatea secuiască, la fel ca și celelalte comunități maghiare din Bazinul Carpaților, poate conta pe sprijinul și asistența guvernului ungar, a declarat recent Árpád János Potápi, ministrul de stat pentru Politica Națională al Prim-ministrului Viktor Orbán, potrivit Hungary Today.

Cu ocazia Zilei Libertății Secuilor, Árpád János Potápi a reamintit că în data de 10 martie, în fiecare an, ungurii îi comemora pe martirii secui care au fost executați în 1854, în fața Poștei din Târgu Mureș (Marosvásárhely). „Este o zi de omagiere a compatrioților noștri secui care au luptat pentru autodeterminarea națională,” a spus el.

În 10 martie 1854, autoritățile Imperiului austriac l-au ucis pe profesorul János Török Bágyi, pe avocatul Mihály Gálffy Martonosi și pe țăranul Károly Horváth Nagyváradi, aceștia fiind executați în fața Poștei din Târgu Mureș pentru că doreau să reînvie Revoluția maghiară din 1848.

“Comunitatea secuilor este majoritară în patria sa”


Potápi a subliniat că revendicarea secuilor la dreptul pentru autodeterminare „nu este o aspirație fără precedent” și că există mai multe acțiuni similare în Uniunea Europeană, inclusiv în sudul Tirolului și în rândul locuitorilor de limbă suedeză din Aland, insulele din Finlanda.

“Comunitatea secuilor este majoritară în patria sa, trebuie să aibă dreptul de a-și rezolva propriile probleme de interes public, iar autodeterminarea este o garanție a supraviețuirii,” a mai spus acesta.

A fost prezent anul trecut la Școala de vară de la Tușnad

Prezent în vara trecută la deschiderea celei de-a 32-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad (Tusványos), Potápi a declarat că Ungaria trebuie să aibă grijă de toate minoritățile din țările vecine.

“Este timpul pentru pace, pentru maghiari nu există altă alternativă, indiferent că trăim în Ungaria, în Bazinul Carpatic sau oriunde în lume”, a spus atunci politicianul ungar.

În legătură cu războiul dintre Ucraina şi Rusia, Árpád János Potápi a subliniat importanţa supravieţuirii fizice a comunităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică.

El a mai declarat că respectiva comunitate este liberă să-și protejeze identitatea, să-și păstreze cultura, tradițiile, obiceiurile și să-și organizeze propriul sistem instituțional, iar acest lucru este bun, nu numai pentru comunitate, ci și pentru “statul succesor.”

Conform Dicționarului Cambridge, statul succesor este acel stat care s-a format după divizarea unui alt stat, dând exemplul Georgiei, Ucrainei și Rusiei, state care s-au format în urma dispariției Uniunii Sovietice.

Ministrul de Stat a remarcat că autonomia teritorială înseamnă imunitate, autoguvernare și legislație locală, care este bună pentru toată lumea și nu este îndreptată împotriva nimănui. În declarația sa, el a mai precizat: „cauza libertății secuilor este o cauză comună tuturor maghiarilor.”

Orașul românesc care se va bucura de ultima ninsoare

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Partidul România Puternică protestează împotriva trimiterii unui apparatchik în Parlamentul European
Partidul România Puternică protestează împotriva trimiterii unui aparatcik în Parlamentul European „Nu mai votați noua ...