Haos perfect în politica de la Chișinău. Guvern votat pe întuneric și declarat ilegal!
Haos complet în viața politică de la Chișinău. Moldovenii vor avea alegeri anticipate în această toamnă. Deși ieri, aparent, Parlamentul a votat un nou guvern format din pro-europeni și pro-ruși, susținut de Rusia, SUA și UE. „Executivul” avea o singură misiune – înlăturarea „dictatorului”. Doar că „dictatorul” le-a dat oponenților cu statul de drept direct în cap. Cum s-a ajuns aici?
Sâmbătă dimineață, Curtea Constituțională a Rep. Moldova (CCM) a dat o hotârâre prin care a spus că termenul-limită pentru formarea unui guvern a fost depășit, ceea ce înseamnă că Parlamentul trebuie dizolvat și convocate alegeri anticipate. Igor Dodon a refuzat că facă asta deoarece știa că oamenii lui, PSRM, urmau să reia discuțiile cu blocul pro-european ACUM pentru formarea unei coaliții.
Drumul către Europa trece prin Rusia
PSRM, adică oamenii loiali și ascultători de Moscova, și ACUM au anunțat convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului. S-au înțeles și urmau să voteze executivul și alte funcții. Cu câteva minute înainte de reuniurea deputaților, CCM a dat o nouă hotărâre prin care afirma că orice act ce urma să fie adoptat de Parlament este nul din capul locului, deoarece legislativul a depășit termenul limită stabilit de Constituție.
La data de 8 iunie 2019, Curtea Constituțională a examinat sesizarea nr. 110b/2019 și în baza articolelor 135 alin.(1) lit.b) şi 140 din Constituţie, 26 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, 6, 61, 62 lit.b) şi 68 din Codul jurisdicţiei constituţionale, a pronunțat următoarea hotărâre:
-
Parlamentul care urmează a fi dizolvat în temeiul art. 85 din Constituție nu are statut şi competenţe identice cu Parlamentul mandatul căruia a expirat în conformitate cu prevederile art.63 din Constituţie.
-
În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului.
-
La apariția circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului în condiţiile art.85 alin.(1) din Constituţie, Președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.
-
Orice acțiune și/sau act legislativ, care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio. (sursa: www.constcourt.md)
Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
PSRM și ACUM au ignorat decizia CCM și s-au pus pe votat. Sala de plen era cufundată în întuneric, deoarece deputații nu au găsit întrerupătorul de lumină iar personalul tehnic nu era la serviciu. Zinaida Greceanâi, om de încredere al Kremlinului la Chișinău de ani de zile și fost premier implicat în represiunea demonstrațiilor anticomuniste din aprilie 2009, a fost aleasă președinte al Parlamentului. CCM a declarat imediat că numirea este neconstituțională.
Coaliția est-vest a mers mai departe, deabătută. A fost ales și un nou guvern, cu liderul ACUM Maia Sandu, cea care a pierdut prezidențialele în fața lui Igor Dodon, ca prim ministru. Oamenii Rusiei au primit ministerele Apărării și Reintegrării (Transnistriei), printre altele. Și aceste decizii au fost invalidate instant de Curtea Constituțională.
„Ca să scape de șoarece, au dat foc la casă” a spus un analist moldovean
Asta nu a oprit-o pe Maia Sandu să țină un discurs triumfător: „Dictatorul a căzut! Începând de astăzi, regimul oligarhic este în opoziție. Astăzi am obținut o victorie asupra fricii, a mafiei, a nedreptății!”. De asemenea, Parlamentul a votat și o declarație care numește Republica Moldova stat capturat. Capturat de cine? De Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, acuzat că are toată țara „pe persoană fizică”.
În ce Parlamentul vota, oponentul noii coaliții dădea cărțile pe față și anunța cum s-a ajuns la alianța PSRM-ACUM. Andrian Candu, vicepreședintele PDM, a spus că Igor Dodon a negociat cu ei până în ultima clipă, dar că democrații nu au acceptat punctele cerute de socialiști, venite în plic de la Moscova prin Dmitri Kozak, trimis săptămâna trecută la Chișinău să ajute negocierile pentru o coaliție. E același Dmitri Kozak care a întocmit planul de federalizare a Moldovei în 2003.
a) acordarea unui statut special pentru Transnistria și federalizarea R. Moldova,
b) schimbarea Constituției R. Moldova prin care următorul președinte să fie ales de Parlament și neapărat din partea socialiștilor,
c) conducerea a mai multor ministere, printre care cel de Externe, Interne, al Apărării, al Finanțelor, al Educației și fotoliul de la Reintegrare,
d) revenirea la prerogativele pe care le avea șeful statului până la 1 octombrie 2016, inclusiv controlul asupra SIS.e) discuții trilaterale între R. Moldova, UE și Federația Rusă pentru revizuirea Acordului de Asociere,
f) alegerea primarului de Chișinău fără participarea suburbiilor, care întotdeauna înclină balanța împotriva unui ales prorus,
g) modificarea legii privind limba de stat și acordarea limbii ruse, statut de limbă de comunicare interetnică,h) relansarea posturilor TV ruse, prin anularea Legii anti-propagandă. (sursa: deschide.md)
Un post TV asociat cu Vlad Plahotniuc a început să difuzeze chiar înregistrări video ale negocierilor purtate de Dodon și Plahotniuc. Potrivit acestor filmări, președintele moldovean a recunoscut că PSRM primește sute de mii de dolari lunar din Rusia, că Putin a promis personal că-i închidă dosarele lui Plahotniuc dacă face alianță și că Moscova vrea neapărat federalizarea Republicii Moldova.
Dodon, filmat în timp ce tranzacționa Moldova
BREAKING NEWS! PROBĂ VIDEO: Igor Dodon a insistat pe federalizarea Republicii MoldovaCitește mai mult: https://www.publika.md/proba-video-igor-dodon-a-insistat-pe-federalizarea-republicii-moldova-_3044563.html#ixzz5qFbBdEnK Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook
Publicată de PUBLIKA.MD pe Sâmbătă, 8 iunie 2019
După difuzarea înregistrărilor, Vlad Plahotniuc iese în conferință de presă și confirmă veridicitatea înregistrărilor. Mai mult, a spus că negocierile cu socialiștii au eșuat deoarece nu a vrut să accepte federalizarea țării, gest echivalent cu o trădare de țară. De asemenea, Vlad Plahotniuc i-a acuzat pe Igor Dodon, PSRM și blocul ACUM să vor să dea o lovitură de stat.
PDM: Igor Dodon, PSRM și ACUM au vrut să dea o lovitură de stat
Briefing de presă – Partidul Democrat din Moldova
Briefing de presă – Partidul Democrat din Moldova
Publicată de PUBLIKA.MD pe Sâmbătă, 8 iunie 2019
Seara se încheie cu o situație ambiguă – Un guvern interimar, condus de democratul Pavel Filip, un guvern votat și declarat neconstituțional, condus de Maia Sandu.
Ziua de duminică a debutat în forță. Înainte de ora 10, CCM a decis suspendarea din funcție a lui Igor Dodon, pe motiv că a refuzat să dizolve Parlamentul. Interimatul, a declarat curtea, urma să fie asigurat de premierul Pavel Filip, care avea datoria să semneze decretele de dizolvare a Parlamentului și de convocare a alegerilor anticipate. Aceste lucruri s-au întâmplat în circa o oră. În jurul orei 11, Pavel Filip, în calitate de președinte interimar, a anunțat dizolvarea parlamentului și convocarea de anticipate pentru data de 6 septembrie.
Alegeri anticipate pe 6 septembrie
Filip: Nimeni nu trebuie sa ia puterea cu forța. Mergem în alegeri anticipate sa ne judece poporul
Filip: Nimeni nu trebuie sa ia puterea cu forța. Mergem în alegeri anticipate sa ne judece poporul
Publicată de PUBLIKA.MD pe Duminică, 9 iunie 2019
Tot de dimineață, a apărut informații potrivit cărora Igor Dodon a petrecut noaptea în ambasada Rusiei la Chișinău. În ciuda unui evident sprijin din exterior pentru formarea coaliției PSRM-ACUM, nicio țară a recunoscut guvernul condus de Maia Sandu. În primă fază, ieri, doar Joseph Daul (președintele PPE) și Dacian Cioloș au felicitat executivul declarat neconstituțional. Astăzi, Rusia și Dmitri Kozak au lăudat noua „putere”
„Trebuie să remarcăm poziţia curajoasă şi pragmatică a blocului pro-european ACUM şi a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, care au reuşit să treacă peste neînţelegerile lor politice pentru a crea condiţiile unei soluţii civilizate în baza manifestării reale a voinţei poporului din Moldova”, a notat Kozak, potrivit deschide.md.
În rest, UE, SUA și România au îndemnat la calm și la respectarea statului de drept, fără să treacă de-o parte sau alta.