The Telegraph spune povestea NADIEI COMĂNECI, fetiţa care la 14 ani a uimit lumea
La 44 de ani de la momentul magic de la Montreal, “The Telegraph” realizează un interviu în exclusivitate cu Nadia Comaneci, intitulat: „Întotdeauna am vrut să creez ceva nebun, pe care nimeni nu-l mai făcuse până atunci.”
“Gimnastica olimpică, pentru multe generaţii, va rămâne definitiv marcată de prestaţiile imaculate ale Nadiei Comăneci. Să obţii un 10 la “paralele” a fost o fază inegalabilă, dar să o mai faci de șase ori? Este un moment care va rămâne în memoria timpului”, scrie Oliver Brown, editorul şef al secţiei Sport a cotifianului englez “The Telegraph,” cu prilejul aniversării a 44 de ani de la momentul de vis al sportivei românce.
citeşte şi: Donald Tusk despre Nadia. Cum se vede Uniunea Europeană de la București
Nadia Comăneci îi povesteşte britanicului prin zoom despre cât e de mândră că micul său oraş, Oneşti, a decretat ziua de 18 iulie ca sărbătoare publică. „De acum înainte, chiar și când nu voi mai fi, în această zi se va spune povestea unei fetițe care s-a aruncat cu capul în jos și care, după câțiva ani, a devenit cea mai bună sportivă din lume. Este o onoare uriașă pentru mine.
Performanţe internaţionale încă de dinainte de 14 ani, vârsta la care a obţinut gloria lumii
”Nadia Comăneci povesteşte cum la 10 ani mama ei i-a găsit o sală de sport. La 14 ani era campioană olimpică. Prestigioasa publicaţie britanică evidenţiază faptul că “Titlul ei de cea mai tânără campioană olimpică din toate timpurile şi din toate colţurile din lumii” nu va mai fi pierdut niciodată pentru că gimnastele trebuie să împlinească 16 ani în același an calendaristic cu Jocurile Olimpice, pentru a putea participa la competiție.
Comăneci se mândreşte că a avut performanţe internaţionale şi înainte de vârsta de 14 ani. Spectatorii au avut o ripostă incredibilă după evoluţia de la paralelele inegale şi notată cu 10 de către juriu. Tabela electronică a afişat 1.0, în loc de 10.0. „Când am aterizat, am crezut că un 9,9 ar fi potrivit”, își amintește ea, în discuţia cu şeful secţiei sport de la The Telegraph.
Momentul magic: „1.0” de pe TABELA de scor
„Mă gândeam deja, preţ de o secundă, la următorul meu aparat. Am auzit zgomotul, am văzut un „1” fulgerând, așa că m-am uitat la coechipiera mea și am ridicat din umeri: „Ce se întâmplă?” Ea a zâmbit, „Cred că e 10”.
Redactorul de presă sportivă remarcă robusteţea şi prestanţa Nadiei Comăneci la cei 58 de ani. „La bare, am vrut întotdeauna să creez ceva nebunesc pe care nimeni nu îl făcuse până atunci. Când puteam face acele lucruri, mă simţeam liberă,” povesteşte fosta sportivă de glorie a anilor ’76, ieşită din gulagul comunist.
Nu făceam doar gimnastică, mai mărturiseşte ea azi, ci o studiam.
Mă gândeam: „Dacă fac această piruetă pe grindă și tot timpul cad pe partea dreaptă, atunci care este problema?”
Comăneci destăinuie cum a fost posibil
„Oamenii care intră în detalii pentru a înțelege corect din greșeală sunt cei care urcă puțin mai repede,” zice Nadia.
A povestit cât de copleşită a fost când la întoarcere pe Aeroportul din Bucureşti au aşteptat-o, în plin regim comunist, peste 10.000 de fani. S-a reîntors în avion şocată de pe scara aeronavei, de emoţie, relatează ea acum.
Nadia Comăneci îi mărturiseşte ziaristului că pentru a rămâne pe poziţiile cele mai înalte trebuie să munceşti şi mai mult, chiar dacă nota 11 nu există.
JO de la Moscova şi înfrângerea sovietică a unui vis
Participare delegaţiei României din 1980, la primele Jocuri Olimpice dintr-o ţară comunistă, la Moscova, nu a fost percepută ca o dimensiune politică de către gimnasta umplută de glorie în Canada cu patru ani înainte. Ştia însă că exista o rivalitate între ţara sa şi URSS.
După evoluţia pe mai multe aparate Comăneci a pierdut titlul olimpic în fața rivalei ei sovietice, Yelena Davydova, provocând protestele antrenorului ei, Bela Karolyi, legate de deciziile juriului. Nouă ani mai târziu, cu doar câteva săptămâni înainte de revoluția, care l-a răsturnat pe Nicolae Ceauşescu, ea a fugit de România, după un drum de noapte de șase ore pe râuri înghețate. „Am avut sentimentul că pot face mai mult”, explică ea acum.
„În plus, era vorba despre libertatea de care toată lumea avea nevoie la vremea respectivă, fără să știe cât de repede se vor schimba lucrurile în România”.
Băiatul ei Dylan are exact 14 ani acum
Viața este mai liniștită acum.
Conduce împreună cu soţul ei Burt Conner o şcoală de gimnastică în Oklahoma.
Are speranțe ca şi fiul ei, Dylan, un gimnast talentat la propriu, poate menține flacăra familiei aprinsă în timp ce ei îşi savurează ieşirea la pensie. „Vrea să exerseze unele acţiuni pe care nu le-am făcut eu în anii șaptezeci”, spune ea, mândră. „Și are 14 ani. Aceasta este o vârstă care rezonează cu mine,” a conchis gimnasta de glorie a României.