Violențe și victime după primele alegeri din Zimbabwe fără Robert Mugabe

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Armata pe străzi, schimburi de focuri, oameni uciși, magazine închise, nervi întinși la maxim. Așa arată Harare, capitala Zimbabwe, la câteva zile după primele alegeri din istoria post-independență a țării africane fără Robert Mugabe, părintele statului, pe buletinul de vot.

Locuitorii din Zimbabwe au votat luni pentru un nou președințe și un nou parlament. Pentru șefia statului au fost doi favoriți. Din partea partidului de guvernământ ZANU-PF, Emerson Mnangagwa, zis și Crododilul, președinte interimar după ce a fost în fruntea loviturii de stat militare care l-a dat jos pe la putere pe Robert Mugabe. Din partea opoziției MDC, Nelson Chamisa, un fost ministru în vârstă de 40 de ani, care a fost în guvernul condus de unul dintre cei mai puternici adversari ai lui Robert Mugabe, Morgan Tsvangarai. Robert Mugabe spusese că nu îl va susține pe cel care l-a răsturnat din funcție.

Ambele tabere au anunțat că au câștigat alegerile. Dar comisia electorală a spus că actualul partid de la putere și-a asigura o majoritate de 2/3 în parlament. Rezultatul votului prezidențial nu a fost încă făcut public, deoarece comisia încă face verificări. Nelson Chamisa, liderul opoziției și cel care declarase că victoria este a lui, a acuzat autoritățile că vor să fraudeze scrutinul în favoarea puterii și lui Emerson Mnangagwa. Susținătorii opoziției și cei ai puterii s-au luat la bătaie pe străzile din Harare, iar armata a intervenit în forță. Trei oameni au fost uciși.

Dacă niciun candidat nu ia peste 50% din voturi în primul tur, va avea loc și un al doilea tur pe 8 septembrie. Noi violențe sunt posibile iar observatorii internaționali au îndemnat Comisia Electorală din Zimbabwe să anunțe mai repede rezultatul scrutinului prezidențial.

Robert Mugabe, în vârstă de 94 de ani, a condus Zimbabwe de la independența din 1980 până în noiembrie 2017, când a fost dat jos de o lovitură de stat militară. El este responsabil pentru ruinarea economiei țării, cândva una dintre cele mai performante din Africa, fapt ce a dus la foamete și sărăcie de nedescris. Robert Mugabe a avut relații bune cu toți dictatorii, inclusiv cu Nicolae Ceaușescu.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Papa Francisc: ”Pedeapsa cu moartea lasă definitiv vinovatul fără posibilitatea de reabilitare”
Papa Francisc a declarat că pedeapsa cu moartea nu este admisibilă în nicio situație, a ...