Republica Moldova pregățește “deconectarea” de spațiul rusesc
Guvernul Republicii Moldova a publicat un plan de deconectare a țării de la rețeaua energetică a CSI, adică a fostei Uniuni Sovietice. Oficialii de la Chișinău spun că acest pas este necesar pentru realizarea interconectării cu România, care ar trebui să fie gata până în 2022.
Autorul iniţiativei, Ministerul Economiei şi Infrastructurii a menționat faptul că, „în contextul implementării proiectului de Interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, scopurile și activitățile stabilite în Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii nu sunt relevante și nu corelează cu prioritățile fixate de ţara noastră la capitolul dezvoltării sistemului electroenergetic”, a notat mold-street.md
Acordul energetic între fostele republici sovietice datează din 1992. Republica Moldova susține că nu va avea de plătit nicio despăgubire după acestei “uniuni energetice post-sovietice”. Guvernul de la Chișinău a criticat faptul că grupul este dominat de Rusia, care se comportă cum își dorește, fără a ține cont de norme. De asemenea, Ministerul Energiei a declarat că Republica Moldova nici nu mai participă din 2016 la ședințele Consiliului Energiei Electrice din CSI, fiind membră numai pe hârtie, a transmis Europa liberă.
Cum era de așteptat, principalul om al lui Vladimir Putin din Basarabia, președintele Igor Dodon, a criticat executivul, pe care l-a acuzat că vrea să facă pe plac unioniștilor și să sporească artificial tensiunile cu Rusia.
Chişinău, al doilea cel mai mare oraş românesc, ar urma să fie alimentat cu electricitate produsă în România până cel târziu în 2022.
Parlamentul moldovean a aprobat contractarea unui împrumut de 80 de milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru interconectarea reţelelor energetice ale României şi Republicii Moldova. Proiectul total ar urma să fie gata în perioada 2021-2022 şi va costa în total 270 de milioane de euro.
O dată conectată la România, Republica Moldova va avea legătură şi cu reţeaua electrică unită europeană, cea mai mare din lume. Asta înseamnă că, în viitor, s-ar putea desprinde de fosta reţea sovietică, aşa cum au făcut şi statele din blocul estic după prăbuşirea URSS.