Șeful serviciului de informații german, dat afară după dispută cu Merkel

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Hans-Georg Maasen, șeful BfV, echivalentul german al SRI, a fost dat afară din funcția pe care o deținea din cauza unor contre publice pe care le-a avut cu Angela Merkel pe tema imigranților. Mai precis, “a îndrăznit” să o contrazică public pe cancelară.

La începutul lunii, NEWSTANDARD.RO a scris că Şeful Serviciului de Informaţii Interne (BfV), Hans-Georg Maassen, a afirmat că nu există nicio dovadă că protestele extremei drepte din oraşul Chemnitz, din fosta Germanie de Est, au inclus acţiuni de hăituire la adresa străinilor, așa cum a susținut Angela Merkel.

Cancelara germană s-a referit la o înregistrare care circulă în mediul online și care pare să arate că non-germanii sunt alergați și amenințați pe străzi. Aceleași acuzații au fost reluate și de purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin.

Doar că șeful spionilor a spus pentru ziarul Bild că „nu există nicio dovadă care să sugereze că acea înregistrare video care circulă pe internet este una autentică.” Liderului landului Saxonia, în care se află Chemnitz, a declarat și el de la tribuna parlamentului că nu a existat niciun fel de agresiuni la adresa celor care nu sunt germani. Chiar și procurorii din Dresda au spus că imaginile video nu au fost încă analizate complet.

Deși nu a vorbit singur, Hans-Georg Maasen a provocat un mare scandal în cadrul coaliției dintre CDU/CSU și SPD de la Berlin, și așa slăbită și care mai funcționează doar din inerție. Sondajele arată că ar pierde guvernarea dacă ar provoca noi alegeri. Cele mai puternice voci pentru demiterea șefului BfV au venit chiar din rândurile ramurii pro-imigrație a partidului Angelei Merkel.

După lungi discuții, Hans-Georg Maasen s-a ales cu eticheta de susținător al extremei-drepte și a fost destituit din fruntea spionajului. Doar că nu a rămas fără serviciu, chiar din contră. Bărbatul a fost promovat în funcția de secretar de Stat în cadrul Ministerului de Interne condus de Horst Seehofer, liderul creștin-socialilor bavarezi, partidul-soră al celui condus de Angela Merkel.

Deși este aliat politic, ministrul de interne este un puternic adversar ideologic al cancelarului german, deoarece se opune imigrației necontrolate și vrea granițe puternice. Un conflict legat de întărirea frontierei cu Austria, în sensul controlării imigranților care vin pe acolo, era să rupă guvernul Merkel IV. Doar că șefa executivului a cedat presiunilor venite de la aliații bavarezi. După acest conflict, analiștii au spus că Angela Merkel este slăbită și vulnerabilă și că orice altă criză ar putea să însemne sfârșitul ei politic.

Ultimul sondaj arată că CDU/CSU au pierdut mai bine de patru procente de la alegerile din septembrie anul trecut, iar SPD trei procente. În paralel, AfD, partidul de extremă-dreaptă a câștigat 5%, iar Verzii, 4%.

Loading...
loading...

One Comment

  1. Verzii sint tot stinga! Deci alea n-ar fi tocmai procente pierdute.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Un manuscris secret al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea va fi publicat
O editură din Cracovia a anunțat că va publica, în premieră absolută, un manuscris vechi ...